Категорія
Новини
Дата

Мережа «Добробут» закрила клініки у Івано-Франківську та Львові – NV Бізнес

Медична мережа «Добробут» закрила клініки у Івано-Франківську та Львові, які були відкриті торік, повідомив в інтервʼю NV Бізнес співвласник Олег Калашніков.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, мережа відкрила клініки у Львові та в Івано-Франківську тому що намагалася влаштувати на роботу переселенців-лікарів.
  • «Ніхто не розумів, як довго триватиме війна. Ми знайшли дешеві приміщення з ремонтом. Спочатку все виглядало непогано. Близько 70% пацієнтів — це були наші клієнти, тобто ми пішли і за лікарями, і за клієнтами», – додав Калашніков.
  • Проте, влітку вони почали повертатися до Києва, і мережа вирішила, що у такому форматі далі не вестиме бізнес, і закрила клініки
  • «В Івано-Франківську робота не пішла, у Львові вона була неформатною для «Добробуту» – там було лише п’ять кабінетів», – сказав він.
  • Співвласник медмережі зазначив, що нині спостерігається відтік лікарів, але «Добробут» не страждає». З команди мережі за кордоном зараз приблизно 120 осіб із близько 2800 співробітників. Набагато складніша ситуація в Україні з середнім медичним персоналом, оскільки в країнах ЄС для них немає додаткового ліцензування і вони одразу долучаються до роботи.
  • Калашніков також повідомив, що «Добробут» поки що не думає про вихід до Польщі.
  • «Чесно кажучи, я не уявляю розвитку медичного бізнесу за кордоном. Відкривати маленьку поліклініку немає сенсу, а велику лікарню… У країнах ЄС медичний ринок розвинений, там багато приватних і державних клінік, цей сегмент дуже зарегульований. Думаю, що це більше локальний бізнес», – заявив він.

Контекст

Мережа «Добробут» обʼєднує медичні центри та стаціонари для дорослих і дітей, службу невідкладної допомоги, стаціонар для дорослих із центром неврології, кардіологічний центр, клінічний центр онкології, експертний медичний центр, центр вертебрології, стоматологію.

У багатьох компаніях мережі (ТОВ МЦ «Добробут-невідкладна допомога», МЦ «Добробут-поліклініка», МЦ «Добробут-стаціонар», «Дитячий МЦ «Добробут», МЦ «Добробут-дитинство») компанії Satumco Limited належать 99%, а її бенефіціарами є голова Concorde Capital Ігор Мазепа та Олег Калашніков.

У грудні 2021-го Калашніков в інтервʼю НВ розповідав, що в клініку інвестували близько $100 млн. Тоді актив оцінювався у близько $150 млн. Попри те, що всі активи Concorde Capital фізично вціліли, їхню капіталізацію рахувати складно, говорить Мазепа. «Приблизно дві третини нашого портфеля – це Private Equity, а третина – комісійний бізнес. Останній фактично помер. А вартість майже будь-якого українського активу нині близька до нуля. Війна триває, і ми не розуміємо, скільки що може коштувати та як оцінювати. Навіть якщо фізично актив залишився, він не має оцінки».

Клініки «Добробут» до війни працювали в Києві та Київській області. За словами Мазепи, відвідуваність значно знизилася. 

8 березня у Києві відкрилася багатопрофільна лікарня медичної мережі «Добробут» для дорослих і дітей. Новий заклад покриває всі потреби пацієнтів – від невідкладної допомоги й базової діагностики до складних хірургічних втручань, йдеться у пресрелізі медичної мережі.

У 2022 році клініки мережі «Добробут» провели менше операцій та прийняли менше пацієнтів, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. Виторг мережі за підсумками року склав 1,3 млрд грн, що на 38% менше, ніж у 2021 році. У довоєнний період виторг за рік перевищував 2 млрд грн.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні