Категорія
Новини
Дата

Нові санкції ЄС передбачатимуть штрафи за нерозкриття банками інформації про заморожені російські активи – Bloomberg

Європейський Союз готовий зобов'язати банки повідомляти інформацію про активи Центрального банку Росії в рамках останнього пакету санкцій блоку згідно з проєктами пропозицій, з якими ознайомився Bloomberg. Пакет передбачає санкції проти росбанків і Фонду національного добробуту РФ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Єврокомісія запропонувала посилити зобовʼязання щодо звітності про заморожені активи, повʼязані з російськими компаніями та фізичними особами, які перебувають під санкціями, й запропонувала накласти штрафи – до €50 000 для фізичних осіб і 10% річного обороту для юридичних осіб за ненадання необхідної інформації, йдеться у документах.
  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій ЄС буде спрямований на товари на суму €11 млрд за допомогою торгових заборон і контролю за технологіями. «Ми пропонуємо, серед іншого, запровадити обмеження на експорт багатьох електронних компонентів, які використовуються в російських збройних системах, таких як безпілотники, ракети, гелікоптери», – повідомила вона Європарламент.
  • Вона додала, що блок також накладе санкції на іранські організації, оскільки він прагне зупинити постачання Тегераном дронів до Росії.
  • Останній пакет заходів також запровадить великі торгові обмеження на товари, які використовують російські військові, включаючи технології, компоненти, важкі автомобілі, електроніку. ЄС також пропонує заборонити транзит товарів через Росію, щоб зменшити ризик порушення санкцій, та запровадити обмеження на ввезення до ЄС російського каучуку й асфальту.
  • ЄС також має намір запровадити санкції щодо десятків фізичних та юридичних осіб, у тому числі політиків і військовослужбовців, а також проти Альфа-Банку, Росбанку та Тінькофф Банку, крім того, Фонду національного добробуту Російської Федерації. Обмеження торкнуться медіа-груп, які займаються пропагандою на підтримку агресії проти України. Санкції запровадять проти російської компанії з перестрахування суден, які експортують російську нафту, а також проти судноплавної компанії, зареєстрованої у Великій Британії, яка звинувачується у використанні суден для перевезення вкраденого українського зерна від імені Росії.
  • Згідно з документами, ЄС також хоче заборонити громадянам Росії обіймати посади в керівних органах операторів критично важливих європейських інфраструктур і підприємств. 
  • Пакет санкцій, у разі його схвалення, заборонить надання потужностей для зберігання газу громадянам і резидентам Росії, а також організаціям, зареєстрованим у Росії.

Контекст

Європейський Союз запровадить десятий пакет санкцій проти Росії до 24 лютого. Литва та Польща – країни, які займають найбільш жорстку позицію, – наполягають на запровадженні санкцій проти російського ядерного сектору й обмеженні на торгівлю алмазами.

Європейський Союз має намір включити до нового пакету санкцій чотири російські банки, зокрема Альфа-Банк, також планується запровадити санкції проти 130 фізичних і юридичних осіб, пише Politico з посиланням на джерела.

Адміністрація президента США Джо Байдена готує кілька оголошень, спрямованих на демонстрацію непохитної підтримки США України до роковин початку війни наступного тижня. Зокрема, йдеться про нові санкції проти Росії та, можливо, пакет сприяння в розмірі $10 млрд, щоб допомогти уряду в Києві продовжувати функціонувати. Офіційні особи повідомили Sky News, що це буде пряма бюджетна підтримка уряду України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні