Категорія
Новини
Дата

Meta цьогоріч планує розгорнути власні чипи для підтримки ШІ – Reuters

Компанія Meta Platforms планує цього року розгорнути у своїх центрах обробки даних нову версію спеціального чипа, призначеного для підтримки штучного інтелекту (ШІ), пише Reuters із посиланням на внутрішній документ компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цей чип може допомогти знизити залежність Meta від Nvidia чипи, якої домінують на ринку і контролюють зростаючі витрати, повʼязані з виконанням робочих навантажень ШІ.
  • Компанія щосили намагається збільшити свої обчислювальні потужності для енергоємних генеративних продуктів штучного інтелекту, які вона впроваджує в додатки Facebook, Instagram і WhatsApp, а також в апаратні пристрої, такі як розумні окуляри Ray-Ban, витрачаючи мільярди доларів на накопичення арсеналів спеціалізованих чипів та переконфігуровуючи центри обробки даних для їх розміщення.
  • За словами засновника дослідницької групи SemiAnalysis Ділана Пателя, в тих масштабах, в яких працює Meta, успішне впровадження власного чипа потенційно може заощадити сотні мільйонів доларів щорічних витрат на електроенергію та мільярди доларів витрат на покупку чипів.
  • Представник Meta підтвердив план запуску оновленого чипа у виробництво у 2024 році, заявивши, що він працюватиме в координації із сотнями тисяч готових графічних процесорів (GPU) – основних чипів для штучного інтелекту – які компанія закупила.
  • Новий чип називають усередині компанії «Артеміс». Минулого року агентство Reuters повідомило, що Meta також працює над більш амбітним чипом, який, як і графічні процесори, буде здатний до навчання, так логічних висновків.

Контекст

Чипи, інфраструктура та енергія, необхідні для запуску програм штучного інтелекту, стали гігантською вирвою інвестицій для технологічних компаній, деякою мірою компенсуючи вигоди, отримані в результаті ажіотажу навколо цієї технології.

Генеральний директор Meta Марк Цукерберг минулого місяця заявив, що компанія планує мати до кінця року близько 350 000 флагманських процесорів H100 від Nvidia, яка виробляє найбільш затребувані графічні процесори, що використовуються для штучного інтелекту. За його словами, разом з іншими постачальниками Meta зможе накопичити 600 000 чипів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні