Категорія
Новини
Дата

«Метінвест» не допустили до конкурсу з продажу меткомбінату Dunaferr в Угорщині. Група розкритикувала рішення угорців

Група «Метінвест» розкритикувала уряд Угорщини за недопуск компанії до продажу найбільшого в країні виробника сталі Dunaferr, який входив до корпорації Індустріальний союз Донбасу (ІСД). В результаті Угорщина недоотримала мільйони доларів, повідомили Forbes у пресслужбі «Метінвесту».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Метінвест» розраховував, що придбання на тендері заводу Dunaferr дозволить завантажити гірничо-збагачувальні комбінати в Кривому Розі. Наразі вони частково простоюють через блокування портів і втрату контролю над активами в Маріуполі.
  • Проте в «Метінвесті» заявили, що від самого початку тендер не відповідав критеріям прозорості, проводився в дуже стислі терміни та запамʼятався обмеженістю інформації для учасників. 
  • В компанії зазначили, що «Метінвест» виключили з тендеру через те, що відповідне міністерство не надало ліквідатору висновок про успішне проходження групою процедури National Security Screening. 
  • Водночас уряд Угорщини, попри звернення компанії, також не надав «Метінвесту» ні висновку про те, що він не пройшов таку процедуру, ні інформації із зазначенням причин її непроходження, пояснили в «Метінвесті».
  • Крім того, уточнюється, що після оголошення тендера і визначення гарантійного внеску, враховуючи його розмір, очікувана вартість заводу має становити €200 млн. Саме така сума могла бути підсумковою ціною комбінату Dunaferr на прозорому аукціоні, вважають в компанії. Але після виключення з тендера «Метінвесту» уряд Угорщини виставив ціну близько €50 млн, йдеться у заяві.
  • У торгах взяли участь лише два інвестори, а переміг Liberty Steel, запропонувавши €55 млн за інтегрований металургійний завод потужністю понад 1,5 млн т металопрокату на рік. При цьому, як зазначили в «Метінвесті» уряд Угорщини передав завод в управління Liberty Steel ще взимку, без проведення публічних тендерів. 
  • У «Метінвесті» припускають, що тендер був розроблений угорським урядом як механізм узаконення передачі заводу за неринковою вартістю конкретному покупцеві Liberty Steel. 
  • Група «Метінвест» вважає, що антимонопольним органам ЄС варто звернути увагу на дії уряду Угорщини під час проведення конкурсу щодо комбінату і винести своє рішення. У компанії повідомили, що лист із таким змістом було направлено премʼєр-міністру Угорщини Віктору Орбану.

Контекст

В Європі група «Метінвест» володіє кількома активами. Зокрема, у Болгарії знаходиться завод Promet Steel потужністю 500 000 т металопрокату на рік, в Італії – Metinvest Trametal та Ferriera Valsider сумарною потужністю 1,2 млн т на рік. У Великій Британії групі належить завод Spartan UK, який може випускати 200 000 т прокату на рік.

Раніше в «Метінвесті» заявили, що «Запоріжсталь» освоює виробництво слябів – заготовок для виробництва плоского листового або рулонного прокату. Наразі італійські заводи купують близько 130 000–140 000 т цієї продукції на місяць, близько 50% обсягів.

«Метінвест» розглядає можливість будівництва метзаводу в Італії для завантаження її українських підприємств окатками, повідомив гендиректор компанії Юрій Риженков

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні