Категорія
Новини
Дата

«Зелений» перехід на $35 млрд. «Метінвест» приєднався до урядової платформи відновлення металургії

Група «Метінвест» доєдналася до урядової платформи щодо «зеленого» відновлення металургійного сектору України. Меморандум про партнерство з урядом підписаний на Конференції з питань відновлення України (URC 2023) в Лондоні 22 червня, йдеться у пресрелізі компанії. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У межах реалізації стратегії «зеленого» переходу «Метінвест» планує покращити якість залізорудної продукції з поступовим збільшенням потужностей з її виробництва.
  • Також група планує переобладнати цехи «Запоріжсталі» та «Каметсталі» для більш екологічного електросталеплавильного способу виробництва сталі з окатків DRI-класу – з перспективою переходу на водень, зокрема вироблений за допомогою відновлюваної енергетики, а також розширити лінійку прокатної продукції.
  • Експерти оцінюють вартість середньострокової стратегії «зеленого» переходу до 2035 року в близько $35 млрд. Такі інвестиції забезпечать виробництво до 15 млн т «зеленої» сталі на рік, йдеться у пресрелізі.
  • «Зелена» сталь – ключовий елемент довготривалої стратегії Групи. Її частиною є перехід на використання окатків DR-класу на металургійних заводах «Метінвесту» в Україні. Це наш «зелений транзит». Ми готові до цього переходу, готові його фінансувати значною мірою після перемоги України у війні», – прокоментував приєднання «Метінвесту» до платформи гендиректор Юрій Риженков.

Контекст

Головний скарб бізнес-імперії Ріната Ахметова«Метінвест» – втратив 2/3 оціночної вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд.

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головних підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалось до 40% залізорудної сировини з гірничозбагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть цієї продукції продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. 

У 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції.

Група «Метінвест» оцінила сумарні збитки від війни в понад $3,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні