Категорія
Новини
Дата

«Ми готові покинути цю країну». Засновник Telegram Дуров уперше прокоментував затримання у Франції

2 хв читання

Засновник Telegram Павло Дуров назвав претензії влади Франції «несподіванкою» і заявив, що платформа дотримується законів. Про це йдеться в заяві, яку Дуров опублікував ввечері 5 вересня у своєму Telegram-каналі.  

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Дуров розповів, що після прильоту до Парижу його чотири дні допитували в поліції, власне претензії він вважає «несподіванкою».
  • За його словами, Telegram дотримується законів, має представника у ЄС, який відповідає на запити. 
  • Також у Парижу є безліч способів звʼязатися особисто з Дуровим, і він не раз відвідував консульство Франції в ОАЕ, йдеться в заяві.
  • «Деякий час тому, коли мене попросили, я особисто допоміг їм створити гарячу лінію з Telegram для боротьби із загрозою тероризму у Франції», – пише Дуров.
  • Якщо країна незадоволена інтернет-сервісом, то усталеною практикою є позов проти сервісу, а не звинувачення гендиректора у злочинах, скоєних третіми особами, наголосив мільярдер.
  • Якщо Telegram не може домовитися з регулювальним органом країни про баланс між конфіденційністю та безпекою, то компанія готова покинути цю країну. «Ми робили це багато разів», – заявив Дуров. 
  • «Коли Росія зажадала від нас передати «ключі шифрування» для забезпечення стеження, ми відмовилися – і Telegram був заборонений у Росії. Коли Іран зажадав від нас заблокувати канали мирних протестувальників, ми відмовилися – і Telegram був заборонений в Ірані. Ми готові покинути ринки, які несумісні з нашими принципами, тому що ми робимо це не заради грошей», – запевнив Дуров.
  • Коментуючи недостатні зусилля платформи щодо модерації, Дуров наголосив, що «поставив собі за мету суттєво покращити ситуацію в цьому напрямку». 
  • «Ми вже розпочали цей процес всередині компанії, і незабаром я поділюся з вами більш детальною інформацією про наш прогрес», – зазначив він.

Контекст

Засновника Telegram Павла Дурова затримали ввечері 24 серпня в аеропорту Ле Бурже. Разом із бізнесменом були охоронець і дівчина. Ймовірно, це блогерка і коуч із криптовалют Юлія Вавілова.  

Прокуратура Франції підозрює Дурова в 12 злочинах, серед яких відмова співпрацювати з владою, відмивання грошей і співучасть у поширенні наркотиків і дитячої порнографії. 27 серпня ОАЕ запросили у Франції консульський доступ до затриманого засновника Telegram.  

Видання Politico повідомило, що у розшуку у Франції також знаходиться брат СЕО Telegram – Микола Дуров. Про це видання пише з посиланням на офіційні документи, в яких йдеться про «майже повну відсутність співпраці Telegram» з французькою та європейською владою. Таємне розслідування щодо Telegram є ширшим і розпочалося на кілька місяців раніше, ніж було відомо до цього часу, зазначило видання. 

28 серпня Павлу Дурову дозволили вийти з-під варти під заставу в €5 млн, але заборонили покидати Францію.

Дуров – один із найзагадковіших лідерів IT-індустрії, він веде вкрай закритий спосіб життя. У засновника Telegram чотири громадянства – РФ, Сент-Кітс і Невіс (держава на Карибських островах), Франції та ОАЕ. Паспорти ОАЕ й Франції засновник Telegram отримав у 2021 році. Підстави, за якими він отримав громадянство Франції, невідомі. 

Глобальна аудиторія Telegram – 950 млн активних користувачів на місяць, писав Дуров у своєму каналі у липні 2024-го. Українських користувачів Telegram – менш ніж 3% від глобальної аудиторії месенджера, повідомив він у травні цього року. Месенджером Telegram користується 88% українців, йдеться у дослідженні Kantar Ukraine за грудень 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд