Категорія
Новини
Дата

«Ми не надаємо відмов». Як Мінкульт змінив порядок виїзду за кордон артистів і митців

Міністерство культури та інформаційної політики оновило порядок виїзду за кордон артистів, митців, журналістів, повідомив у ефірі телемарафону «Єдині новини» очільник МКІП Олександр Ткаченко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Артисти, митці та журналісти, які планують виїхати за кордон, мають подати підтвердження, що в їхніх організаціях ведеться військовий облік, каже Ткаченко.
  • «Ми просимо надавати дані про військовий облік чоловіків, які хочуть виїхати», – каже у коментарі «Укрінформу» заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко. Людина має пред’явити або приписне посвідчення, або військовий квиток, або тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного. 
  • «Ведення цих документів – обов’язок фізичної особи, – додає Григоренко. – Те, що ми зараз додали ці документи до вимог на виїзд – для нас лише додаткові гарантії, що людина (…) повернеться, тому що в неї є обов’язок перед своєю країною».
  • Артисти, митці та журналісти мають надати контракти стосовно мети поїздки: промоція української культури чи збір коштів. 
  • Мінкульт видає тільки «лист сприяння» артисту або групі митців задля тимчасового виїзду за кордон, каже Григоренко. Остаточне рішення щодо дозволу на виїзд ухвалюють прикордонники під час перевірки.
  • «Ми не надаємо відмов – лише розʼяснення щодо документів, які мають надаватися для розгляду заявок, – зазначає Григоренко. – Якщо людина виносить якесь рішення у публічне поле як відмову МКІП, це означає, що вона не змогла надати всі необхідні документи».
  • По завершенню поїздки названі професіонали мають надати звіти про виконану роботу. Документ також потрібно буде показати, якщо йдеться про дипломатичні візити. Останні не можуть тривати понад 60 днів.

Контекст 

Раніше Мінкульт анонсував більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків-митців за кордон на тлі скандалу з втечею стендап-коміка Андрія Щегеля до Туреччини. 

«Раніше ми могли не вимагати цих документів, оскільки за замовчуванням передбачалося, що люди свідомі та мають ці довідки, – каже Григоренко. – Однак коли дехто скористався цим для уникнення призову до лав ЗСУ, було вирішено додати документи про військовий облік чоловіків до переліку тих, що вимагають наші працівники, щоб далі ухвалювати виважене рішення щодо сприяння виїзду».

МКІП розуміє важливість представлення українського голосу за кордоном, переконує Григоренко. Зокрема, міністерство пообіцяло допомогти гурту Tvorchi оформити необхідні документи для поїздки у промотур Євробачення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні