Гурт Kalush Orchestra, який переміг на конкурсі Євробачення-2022
Категорія
Життя
Дата

Рівно рік тому вийшов кліп Stefania від Kalush Orchestra. Як пісня Євробачення-2022 вплинула на Україну та світ – у цифрах

2 хв читання

За рік кліп Stefania на YouTube переглянули 48,6 млн разів. Фото: Jens Sage: In Hi Res & Lo Res

7 лютого 2022 року Kalush Orchestra вперше представив кліп Stefania. У травні гурт переміг на Євробаченні-2022 та майже одразу показав друге відео на цю пісню. Його зняли у зруйнованих російськими окупантами містах Київської області – Бучі, Ірпені, Бородянці та Гостомелі. Як за рік пісня вплинула на життя українців

Stefania – пісня про матір лідера та засновника гурту Kalush Orchestra Олега Псюка. Він написав її за два дні ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Після 24 лютого користувачі соцмереж почали використовувати пісню у відео, присвячених боротьбі України. За словами Псюка, Stefania стала подякою всім матерям, які оберігають дітей від лиха війни.  

Ось цифри, що описують історію пісні та її вплив на слухачів. 

Рівно рік тому вийшов кліп Stefania від Kalush Orchestra. Як пісня Євробачення-2022 вплинула на Україну та світ – у цифрах /Фото 1
  • Після перемоги на Євробаченні гурт поїхав у концертний тур Європою та Північною Америкою. Зібрали 60 млн грн на ЗСУ та відбудову культурних пам’яток України. Зокрема, Kalush Orchestra передав 330 000 грн на відбудову музею Григорія Сковороди на Харківщині. 
  • Найдорожчий лот благодійного аукціону – гітара, продана під час одного з концертів за $12 000. Отримані кошти відправили Фонду Сергія Притули.  
  • За рік кліп Stefania на YouTube переглянули 48,6 млн разів. За першу добу після прем’єри кліп переглянуло 6 млн користувачів. У TikTok із піснею Stefania можна знайти понад 330 000 відео.

  • На концертах і телевізійних шоу Kalush Orchestra виконали Stefania понад 200 разів. Її почули в Польщі, Німеччині, Італії, Португалії, Австрії, Іспанії, Ізраїлі, Грузії, Чехії, Нідерландах, Великій Британії, США, Канаді та інших країнах, перелік яких постійно зростає.
  • У новорічну ніч в Лондоні влаштували грандіозне шоу, аби висловити солідарність з українцями. Тоді пісня Stefania супроводжувала салюти в кольорах українського прапора. Шоу біля Темзи побачили понад 100 000 людей.
  • Оркестр Шотландської гвардії у Лондоні привітав українців з Днем Незалежності, виконавши Stefania. Вперше українська пісня зазвучала від гвардійців, які є частиною Королівського військового оркестру.

  • З 15 травня трек Stefania звучить вісім разів на день на чотирьох вокзалах України: у Львові, Калуші, Києві та Івано-Франківську. До 7 січня 2023 року пісню відтворили 8576 разів.
  • Після перемоги на Євробаченні Стефаніями почали називати новонароджених дівчаток, йдеться у даних Міністерства юстиції. За місяць після пісенного конкурсу це ім’я отримали 68 дітей.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні