TVORCHI виступають на Національному відборі на Євробачення у 2020 році /Getty Images
Категорія
Життя
Дата

TVORCHI представлять Україну на Євробаченні. Які шанси в дуету? Пояснюють Джамала, Go-A та музичний продюсер

TVORCHI виступають на Національному відборі на Євробачення у 2020 році Фото Getty Images

За можливість представляти Україну на Євробаченні змагались 10 музикантів. Переможці – тернопільський дует TVORCHI з піснею Heart Of Steel – у травні вирушать у Ліверпуль та спробують вибороти перемогу для країни другий рік поспіль. Що потрібно, щоби вразити аудиторію Євробачення, – та чи мають це TVORCHI? Відповідають співачки та продюсер

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Після перемоги Kalush Orchestra на Євробаченні у 2022 році наступним хостом конкурсу мала бути Україна. Через війну Євробачення перевезли до Великої Британії, яка востаннє приймала конкурс у 1998 році. 

Національний відбір теж зазнав змін через вторгнення – він проходив в укритті без глядачів. Переможці, дует TVORCHI, боролись за участь у Євробаченні вже вдруге. Уперше у 2020-му вони пройшли у фінал, але поступились Go_A, чия пісня «Шум» посіла на конкурсі п’яте місце. У 2022-му гурт випередив навіть очевидних фаворитів – зокрема, букмекери пророкували виграш співачці Jerry Heil.

Які номери, пісні та музиканти стають переможцями на Євробаченні та які шанси у TVORCHI? Forbes запитав у переможниці 61-го конкурсу Джамали, продюсера Андрія Уреньова та солістки Go_A Катерини Павленко.

Співачка й авторка пісень Джамала

Ми повинні змістити фокус з перемоги на достойну презентацію країни на конкурсі в Ліверпулі. У Tvorchi є для цього, як мінімум, цікава музика та яскравий виступ. Аудиторія Євробачення любить, аби її дивували. Кожного року презентація країни має відрізнятися у музичному сенсі. Гурт покаже інші відтінки української музики, і це точно зіграє нам користь.

Джамала виступає на фіналі Євробачення у 2017 році

Джамала виступає на фіналі Євробачення у 2017 році

Євробачення – насамперед живий виступ. У тебе лише 3 хвилини, аби закохати в себе, у свою пісню та історію. Якщо в тебе вийшло, мільйони сердець твої. Я давно стежу за тим, як Tvorchi працюють над своїми лайвами, і тут, без сумніву, спостерігається величезний прогрес. Тому зараз, за пів року до шоу, є велика впевненість у тому, що вони нас ще здивують.

Музичний продюсер MamaMusic Андрій Уреньов

Основна публіка Євробачення чутиме пісню вперше. Аудиторія має полюбити та оцінити її. У пісні має бути яскравий приспів, два чи три гуки, які легко запам’ятовуються і які люди можуть заспівати, унікальні тембри. Має значення харизматичність артиста, його рівень виконання. Це основні речі.

Хай як Євробачення дистанціюється від політики, однак це в будь-якому разі політичний конкурс. Це завжди голосування симпатії чи антипатії сусідніх країн. Коли Джамала перемогла на Євробаченні, збіглися політична ситуація, дуже зворушлива пісня, ідеальне виконання. У нашому відборі були пісні, які мали зіграти на цих струнах душі, але не вийшло. Десь була не така інтонація, десь погляд у підлогу, десь нема контакту з публікою. Мені здається, немає значення, які музичні тренди зараз у світі. Мають значення секундні ситуації, ландшафт конкурсу, країни, що потрапили у фінал: між ними відбувається хімія.

Музичний продюсер MamaMusic Андрій Уреньов /з особистого архіву

«Якщо їх помітять, а Україну оцінять як країну, яка може показувати з року в рік хороші номери, буде достатньо», – вважає музичний продюсер MamaMusic Андрій Уреньов Фото з особистого архіву

Повертаємося до того, хто які шанси має на Євробаченні. Номер і те, як він поставлений, – що в нього вкладено, який посил, скільки оригінальності, – має значення. У нашому випадку в Tvorchi був найсильніший, найяскравіший номер, і це допомогло їм виграти відбір. Я цьогоріч уперше дивився його як глядач, а не як учасник процесу. У мене не залишилося відчуття, що є пісня-суперхіт, яка порве всіх. Але номер Tvorchi можна підсилити, покращити приспів, збільшити присутність артиста на сцені, щоб Джефрі віддавав енергію в зал. У них є шанси дуже круто представити Україну. Музично вони відрізняються від того, що Україна показувала раніше. Яке це буде місце? Не впевнений, що це важливо. Якщо їх помітять, а Україну оцінять як країну, яка може показувати з року в рік хороші номери, цього буде достатньо.

Я давно спостерігаю за Tvorchi, знаю їхню творчість. Вони обирають стильні способи донести музику до глядача, у них все виходить гарно. Чи Heart Of Steel – найкраща їхня пісня, я не впевнений. Але Джефрі стабільно співає, у нього гарна пластика, за ними цікаво спостерігати. Нема такого, що ти номер побачив і вимкнув на другій хвилині, бо стало нудно. Бувають такі пісні, які тобі подобаються дедалі більше щоразу, як ти їх слухаєш. Може, це такий випадок.

Солістка гурту Go_A Катерина Павленко

Виступ Go_A у фіналі Євробачення у 2021 році

Виступ Go_A у фіналі Євробачення у 2021 році

Сцена Євробачення – дивовижне місце з ідеальними умовами, аби проявити себе як артист, але треба розуміти, що в тебе є лише три хвилини, щоб запамʼятатися. Важливо мати класну пісню і яскравий номер, та навіть це не завжди є рецептом успіху. Важливі цілісність, емоційність та енергетика. 

Як на мене, серед цьогорічних учасників Нацвідбору саме Tvorchi вклалися в підготовку найбільше. Тепер усе залежить від того, як вони адаптують свій виступ під велику сцену в Ліверпулі. Це непросте завдання, тому бажаю їм успіхів і терпіння.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні