Категорія
Новини
Дата

Мінагрополітики домовилося про стабілізацію цін на яйця з виробниками птиці

Міністерство аграрної політики та продовольства уклало меморандум з асоціацією «Союз птахівників України», покликаний стабілізувати ціни на курячі яйця, йдеться у повідомленні відомства.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Документ спрямований на те, щоб не допустити перевищення оптово-відпускних цін реалізації від рівня цін, за якими яйця постачаються до торговельних мереж.
  • Згідно із повідомленням, виробники яєць взяли на себе зобов’язання наситити внутрішній ринок яйцями, зокрема збільшити чисельність поголів’я курей-несучок та обсягів виробництва яєць.
  • Мінагрополітики зі свого боку сприятиме тому, щоб виробники були забезпечені необхідними умовами та ресурсами для роботи, а також мали змогу залучити доступний кредитний ресурс для своєї виробничої діяльності. Зазначається, що міністерство сприятиме стабільності внутрішніх цін на зернофуражні й олійні культури та продукти їх переробки.
  • Меморандум діятиме до 31 грудня цього року, але може бути продовженим у разі потреби.

Контекст

Антимонопольний комітет України почав дослідження причин підвищення цін на курячі яйця, йдеться у повідомленні відомства. За останні три місяці ціни на цей продукт зросли більш ніж удвічі. «Наразі в АМКУ відсутня інформація, яка б підтверджувала наявність об’єктивних факторів для подорожчання яєць одразу на 54% за три місяці», – йшлося у повідомленні. 

Кілька тижнів тому постачальники яєць почали стрімко підвищувати гуртові ціни. Тому вартість десятка яєць у магазинах зросла з 32 грн наприкінці серпня до 70 грн на початку жовтня. Як пояснили в Мінагрополітики, крім наслідків війни на вартість яєць вплинули й інші фактори. Зокрема сезонність, економічні проблеми та дороге виробництво. 

Згодом зростання цін на яйця майже зупинилося, 20 жовтня середня закупівельна ціна торговельними мережами становила 59,6 грн за десяток, а 27 жовтня ціна становить 60,1 грн, повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства. Зазначається, що закупівельні ціни на тендерах на курячі яйця стабілізувалися. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні