Категорія
Новини
Дата

Антимонопольний комітет шукатиме причини стрімкого зростання цін на яйця

Антимонопольний комітет України почав дослідження причин підвищення цін на курячі яйця, йдеться у повідомленні відомства. За останні три місяці ціни на цей продукт зросли більш ніж удвічі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На початку повномасштабного вторгнення РФ група компаній «Авангард» Олега Бахматюка (реалізує курячі яйця під ТМ «Квочка») повідомила АМКУ про втрату поголів’я курей та виробничих потужностей у Волноваському та Бахмутському районах Донецької області, Шевченківському районі Харківської області, Макарівському районі Київської області, Білозерському районі Херсонської області. Внаслідок цього первинна пропозиція яєць на ринку могла істотно знизитися, вважають в АМКУ.
  • Інші учасники ринку, зокрема й ще один виробник курячих яєць – група компаній Ovostar Union («Овостар»), наразі не надавали комітету подібної інформації. 
  • Підвищення цін на курячі яйця може й не мати об’єктивних підстав, навіть з огляду на усі тяжкі економічні наслідки війни, вважають в АМКУ. Адже зростання загального індексу споживчих цін та індексу споживчих цін на продукти харчування не корелюється зі стрімким зростанням вартості яєць.
  • Крім того, окремі профільні експерти зазначають, що ціни на ринку кормів у цьому сезоні залишаються досить низькими і спостерігається лише незначне коливання вартості (+/-10%) у різних регіонах України. 
  • «Наразі в АМКУ відсутня інформація, яка б підтверджувала наявність об’єктивних факторів для подорожчання яєць одразу на 54% за три місяці», – йдеться у повідомленні. 

Контекст

Кілька тижнів тому постачальники яєць почали стрімко підвищувати гуртові ціни. Тому вартість десятка яєць у магазинах зросла з 32 грн наприкінці серпня до 70 грн на початку жовтня.

Як пояснили в Мінагрополітики, крім наслідків війни, на вартість яєць вплинули й інші фактори. 

Сезонність. Влітку виробництво яєць у домогосподарствах традиційно зростає, тож зі збільшенням пропозиції ціни на них падають. Восени – навпаки – зростають.

Економічні проблеми. Через війну зросла вартість виробництва, тому підприємствам довелося позапланово позбуватися поголів’я курей-несучок. Також частково зупинилася інкубація яєць для отримання курчат. 

Дороге виробництво. Після розблокування портів ціни на зерно на внутрішньому ринку зросли, а вони формують вартість комбікорму, на яку припадають 65-70% собівартості яйця. Позначилося й підвищення курсу долара.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні