Микола Сольський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна скоротила експорт агропродукції через кризу в Червоному морі – Сольський

Микола Сольський Фото Getty Images

У січні експорт української агропродукції скоротився через кризу у Червоному морі, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в ефірі телемарафону. Він додав, що, попри це в останній тиждень знову фіксується збільшення експорту.

Ключові факти

  • За словами міністра, значний обʼєм експорту був зафіксований за грудень, а от у січні постачання впали. Сольський повʼязав це із новорічними святами та із проблемами у Червоному морі.
  • «Частина нашого експорту йшла і йде через Червоне море в Азію, Китай та інші країни, і в Східну Африку. Там сильно сповільнився рух кораблів і це далося взнаки. Відсотків на 20-ть, я думаю, зменшився обʼєм виходу з портів», – сказав він.
  • За словами міністра, незважаючи на це, знову спостерігається позитивна динаміка. «Я бачу за останній тиждень, що починає збільшуватися кількість експорту», – сказав він.

Контекст

Обстріл суден, які йдуть через міжнародні води Червоного моря, почастішали в грудні на тлі воєнних дій у Секторі Гази. Удари по цивільних суднах, які нібито повʼязані з Ізраїлем або туди прямують, завдають єменські хусити, які підтримують ХАМАС. 

Через водний шлях, який зʼєднує Червоне та Середземне моря, проходить від 10% до 15% світової торгівлі й 30% контейнерних перевезень. Це – основний торговий маршрут між країнами Азії та Європи. 

Атаки єменських хуситів уже призвели до зростання цін на нафту та природний газ. Низка судноплавних компаній, включаючи A.P. Moeller-Maersk AS і Hapag-Lloyd, оголосили про припинення проходу своїх суден через Червоне море.

Кількість контейнеровозів у гирлі Червоного моря, що прямують до Суецького каналу або з нього, в перший тиждень січня скоротилася на 90% порівняно з початком 2023 року.

США завдали нових ударів по пускових установках хуситів у Ємені в ніч проти 18 січня. Як повідомило Центральне командування армії США, цілями стали 14 пускових установок, на яких хусити встановили ракети. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні