Категорія
Новини
Дата

Міненерго – 200%, Мінекономіки поки думає. В Кабміні пропонують ввести мито на пальне російського походження

В Україні планують встановити загороджувальне мито на пальне російського походження, обговорюють ставки мита від 20% до 200%, йдеться у матеріалі Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Міністерство енергетики України пропонує уряду встановити митну ставку на рівні 200%, сказав Forbes співрозмовник у міністерстві.
  • «Ми маємо намір припинити маніпуляції з товаром невизначеного походження шляхом встановлення загороджувальної митної ставки», – сказав Forbes заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.
  • Йдеться про товари невизначеного походження, тож Україна може встановити будь-яке мито, держава не обмежена умовами міжнародного торгового права, сказав Качка.
  • Це нагальне питання, рішення буде прийнято протягом декількох тижнів, додав він.
  • Нафтогазова асоціація пропонує 50% мита на пальне невідомого походження, повідомили Forbes у пресслужбі.
  • Найбільш вірогідний сценарій – запровадження мита 20-25% для російського автогазу і дизелю, директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн Куюн. «За такого мита купувати російський дизель буде невигідно», – впевнений він.
  • Представники WOG, ОККО, «Укрнафти», UPG виступають за рішення влади, яке унеможливить потрапляння на ринок російського чи білоруського нафтопродукту.

Контекст

До війни Україна імпортувала 70% нафтопродуктів, що споживаються в країні, – це до 10 млн т бензинів, дизеля та автогазу. У 2021 році імпорт дизелю склав 6,85 млн т: 42% було поставлено з Білорусі, 30% – з Росії.

З 24 лютого прямі поставки з цих країн зупинені. Проте деякі трейдери обходять обмеження. Про те, як російський автогаз потрапляє в Україну, Forbes писав наприкінці січня.

В Україну і ЄС потрапляє і російський дизель. Пальне експортують в Туреччину, де його оформлюють як турецьке і далі постачають в країни ЄС в обхід ембарго, яке було запроваджене Європарламентом 5 грудня 2021-го, каже директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. Таким же чином російський дизель потрапляє в Україну.

При цьому українське законодавство не забороняє завозити пальне зовсім без сертифіката походження, тобто невизначеного походження. Воно на 100% може бути російським.

Тільки в лютому 20% всього імпорту або 100 000 дизпального невизначеного походження зайшли до України з Туреччини та Індії, каже Куюн. За поточними цінами вартість цього обʼєму близько $80 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні