Категорія
Новини
Дата

Мінфін назвав мораторій на виплати за зовнішнім боргом технічним рішенням. Ціна питання – $35 млн

1 хв читання

Ухвалений 18 липня Верховною Радою законопроєкт про мораторій на виплати за зовнішнім боргом – технічне рішення, яке дасть змогу Україні призупинити виплати на $35 млн. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Уряд отримає право за необхідності призупинити виплати за визначеними інструментами зовнішнього комерційного державного та гарантованого державою боргу відповідно до параметрів, встановлених програмою МВФ, зазначається у повідомленні.
  • Прийняття законопроєкту Мінфін називає необхідним технічним рішенням перед запланованою угодою про реструктуризацію боргу.
  • Зокрема, одна з серій єврооблігацій в обігу з погашення в 2026 році має запланований купонний платіж 1 серпня в сумі $35 млн. Ухвалений законопроєкт дозволить Україні призупинити виплати за цим конкретним інструментом до узгодження умов його реструктуризації з інвесторами та їхнього юридичного оформлення.

Контекст

Україна має непогашені $19,7 млрд за своїми міжнародними облігаціями та винна $2,6 млрд за ВВП-варантами – інструментом із фіксованим доходом, виплати за яким привʼязані до економічного зростання.

Протягом останніх двох місяців Україна активно веде переговори з інвесторами щодо реструктуризації зовнішнього комерційного державного та гарантованого державою боргу в рамках програми МВФ і за підтримки офіційних кредиторів, і всі сторони налаштовані досягти згоди в необхідні строки, зазначив Мінфін.

Переговори з власниками євробондів про реструктуризацію боргу розпочалися цього тижня перед закінченням мораторію на виплати боргу 1 серпня, повідомили джерела Bloomberg. Перший раунд переговорів завершився в червні безрезультатно.

Верховна Рада 18 липня ухвалила в цілому законопроєкт №11396, який надає право уряду тимчасово призупинити виплати по зовнішньому державному боргу у разі потреби.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд