Категорія
Новини
Дата

Податкова реформа. Мінфін схиляється до польської моделі «спрощенки»

Міністерство фінансів України схиляється до польської моделі спрощеної системи оподаткування. Про це розповіла заступниця міністра фінансів Світлана Воробей на дискусії Центру економічної стратегії (ЦЕС), коментуючи затверджену урядом Національну стратегію доходів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Польська модель передбачає широку шкалу ставок єдиного податку від 2% до 20%. Найвища – для бізнесів, які мають найменші витрати на виробництво.
  • Як правило, це сфера послуг, зазначила Воробей. «Це ті види діяльності, які використовуються для підміни трудових відносин цивільно-правовими або контрактами з ФОП», – сказала вона.
  • Посадовці з Мінфіну та Верховної Ради не назвали точних параметрів, коли саме та у якому вигляді буде реалізовуватися реформа. Згідно із Стратегією доходів, вона проходитиме у 2025–2027 роках. Однак старт також буде привʼязано до якісних змін у податковій.

Контекст

Національна стратегія доходів передбачає реформу спрощеної системи оподаткування у 2025–2027 роках. Про що йдеться, читайте тут.

«Спрощенка» дає змогу компаніям і фізособам-підприємцям сплачувати єдиний податок замість звичайних ПДФО, ЄСВ та військового збору, її використовують близько 1,7 млн платників податків. Сукупно вони генерували майже 0,9% ВВП у період 2020–2022 років. 

Проблема – системою може користуватися великий бізнес, тоді як вона була задумана для підтримки невеликих підприємств, йдеться у Нацстратегії доходів. Найбільшою групою учасників у першій і другій групах є сектори роздрібної та оптової торгівлі, зокрема ремонт автомобілів, на які припадає приблизно дві третини учасників і обсягу обороту. У третій групі – зсув у бік професійних та ІТ-послуг.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні