Категорія
Новини
Дата

Нові ставки для ФОП та виключення юросіб. Уряд готує реформу спрощеної системи оподаткування

Уряд планує реформу спрощеної системи оподаткування (ССО) у 2025–2027 роках. Це передбачає Національна стратегія доходів до 2030 року (НСД), яку 27 грудня ухвалив Кабінет Міністрів. НСД – це детальний план, що описує основні напрями, де Україна буде нарощувати здатність жити за рахунок внутрішніх ресурсів, йдеться у статті Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Що передбачає реформа ССО. Протягом перехідного періоду, який триватиме три роки, ставки єдиного податку для юросіб третьої групи поступово збільшать до рівня звичайної ставки податку на прибуток (18%). 
  • Перехідні рівні та остаточне значення ставок ще будуть обговорюватись. Мета – заохотити юросіб до поступового самостійного переходу на загальну систему оподаткування. Після закінчення перехідного періоду юрособам заборонять використання ССО.
  • Друга та третя групи ССО для ФОП будуть об’єднані в одну групу. Для неї створять диференційовану шкалу ставок від мінімальних 3%, для торговельної діяльності, до 17%, для низки послуг. Це також поступово відбуватиметься. Для платників цієї групи буде обов’язковим застосування РРО.
  • Перелік видів діяльності, дозволених для участі в першій групі, буде переглянуто для того, що виключити з неї високомаржинальні бізнеси. Фіксований податок скасують, натомість зʼявиться ставка з фактично отриманого доходу.
  • Для селянських фермерських господарств (фізосіб), які залишаться в режимі четвертої групи, базу оподаткування буде розширено починаючи з року, коли в Україні запровадять оподаткування землі на основі її масової оцінки. Для виробників сільськогосподарської продукції (юридичних осіб) ставки єдиного податку протягом трьох років підвищать до рівня ставки податку на прибуток у 18%.
  • Виключення, які зараз дозволяють не здійснювати облік та документально підтверджувати походження товарів в реалізації, скасують. Далі вимоги до обліку буде максимально спрощеним, але обов’язковим незалежно від організаційно-правової форми та/або виду діяльності платника.

Контекст

ССО дозволяє компаніям та фізособам-підприємцям сплачувати єдиний податок замість звичайних ПДФО, ЄСВ та військового збору, використовує близько 1,7 млн платників податків. Сукупно вони генерували близько 0,9% ВВП у період 2020–2022 років. 

Проблема – системою може користуватись великий бізнес, тоді як вона була задумана для підтримки невеликих підприємств, йдеться у НСД. Найбільшою групою учасників у групах 1 і 2 є сектори роздрібної та оптової торгівлі, включаючи ремонт автомобілів, на які припадає приблизно дві третини учасників і обсягу обороту. У групі 3 – зсув у бік професійних та ІТ-послуг.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні