Україна отримає ще $4,5 млрд грантової допомоги від США /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Мінфін США оголосив про надання Україні додатково $4,5 млрд грантової допомоги

1 хв читання

Україна отримає ще $4,5 млрд грантової допомоги від США Фото Shutterstock

США виділяють Україні додатково $4,5 млрд прямої бюджетної підтримки. Про це йдеться у заяві міністра фінансів США Джанет Єллен. Ці виплати доведуть загальний обсяг прямої бюджетної підтримки України з боку США до $13 млрд у вигляді грантів.

Ключові факти

  • Зазначається, що кошти почнуть виплачуватися найближчими тижнями і допоможуть уряду України підтримати основні державні послуги, включаючи заробітну плату працівникам лікарень, державним службовцям та вчителям, а також соціальну допомогу для літніх людей та вразливих верств населення.
  • «У поєднанні з нашою безпековою допомогою та безмежною хоробрістю українського народу ці кошти є критично важливим інструментом у протистоянні України неспровокованому вторгненню Путіна», – йдеться у заяві Мінфіну США. 

Контекст

18 листопада Кабмін ухвалив рішення про залучення гранту на бюджетну підтримку від Цільового фонду багатьох донорів у розмірі $4,5 млрд.

Наразі в Україні впроваджується спільний з МБРР та Міжнародною асоціацією розвитку (МАР) Проєкт «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» на загальну суму $6,3 млрд та €1,441 млрд (позики МБРР, кредити МАР, гранти Цільового фонду багатьох донорів). 

Ці кошти спрямовано на відшкодування видатків держбюджету, здійснених для забезпечення оплати праці працівників державних органів та бюджетних установ освітньої сфери, забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги, а також оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій як на національному, так і регіональному рівнях.

У червні Україна отримала грант від США на $1,3 млрд. Кошти отримані у межах пакету фінансування бюджету у $7,5 млрд, заявляв премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні