Категорія
Новини
Дата

Міністерка економіки опублікувала 10 ключових принципів плану післявоєнного відновлення та розвитку України

Економічна частина плану відновлення України має охоплювати повне відкриття ринків G7 та ЄС для українських товарів, розвиток ВПК через трансфер технологій та military-tech, фокус на експорті готових товарів, розвиток енергетики та логістики на принципах «зеленої економіки». Мінекономіки спільно з економістами, офісами «Великої четвірки» запропонувало ключові принципи щодо включення до плану післявоєнного відновлення та розвитку України. План з 10 пунктів опублікувала в колонці на УП перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові принципи

  • 1. Україна має отримати повний доступ до ринків країн G7 та ЄС. Уряди цих країн мають скасувати всі квоти та імпортні мита, зокрема захисні й антидемпінгові. Таким чином українські виробники зможуть вільно експортувати свою продукцію на ринки, що охоплюють 54% світової економіки.
  • 2. Повноцінний вступ України до Європейського Союзу вже у 2024 році. Україна розраховує на отримання статусу кандидата на вступ до ЄС уже влітку цього року. Першу частину заявки подано. 
  • 3. Повна дерегуляція та мінімальне втручання держави в роботу бізнесу. З початку російського вторгнення уряд вже розпочав масштабну дерегуляцію. Перевели на декларативний принцип 48 дозволів, 19 ліцензій, приблизно 500 інших публічних послуг для бізнесу. Тепер завдання – закріпити такий стан речей назавжди.
  • 4. Швидка логістика – не більше ніж за 72 години з України до Європи. Через російську агресію Україна має обмежені логістичні можливості. В майбутньому наші товари рухатимуться переважно на Захід – до ЄС. Україна має максимально розширювати в напрямку ЄС автомобільні переходи та пункти пропуску, збільшувати залізничну логістику через сухі порти та вузли перевантаження на вузьку колію.
  • 5. Ставка на експорт переробленої продукції в галузях, де Україна вже має конкурентну перевагу на світових ринках. Йдеться про продовольство та металургію. Кукурудза та пшениця – два основних українських експортних продукти. З огляду на обмежену логістику Україна повинна оптимізувати тоннаж експорту, переводячи його в експорт готової продукції. Тобто перейти від великого обсягу в тоннах до великого обсягу у валюті […] Завдяки відкриттю ринку ЄС та будівництву нових потужностей Україна перероблятиме на метал більшість руди власного видобутку. А метали – на готову продукцію. 
  • 6. Формування потужного військово-промислового комплексу, що стане базою для подальшого розвитку аерокосмічних технологій. Важливу роль у цьому секторі відіграватиме IT, оскільки Україна робитиме ставку на military-tech. В цьому прикладом для наслідування може бути Ізраїль, який демонструє, як високі військові технології можуть бути двигуном цивільної економіки.
  • 7. Україна має нарощувати енергетичні потужності. За європейськими мірками українська електроенергія вже сьогодні є дешевою. Україна здатна будувати АЕС в основному власними силами – від проєктування до виробництва силового обладнання, крім самого корпусу реактора. Але й ці навички можна розвинути на базі існуючих промислових підприємств.
  • 8. Досягнення енергетичної незалежності. У рекордно короткий термін, за 3–5 років, Україна має повністю забезпечити себе газом власного видобутку. Україна – друга в Європі за покладами блакитного палива, тому це цілком досяжна мета. Паралельно потрібно зменшити енерговитрати нашої економіки через програму термомодернізації. У галузі нафтопродуктів маємо побудувати потужності з переробки, щоб повністю покрити власні потреби. 
  • 9. Кліматична модернізація. За цією програмою для України вже доступні великі фінансові ресурси. Крім того, будівництво нових промислових потужностей у металургії, харчовій переробці й енергетиці одразу можливе на принципах «зеленої економіки» – мінімального вуглецевого сліду та низької залежності від викопного палива.
  • 10. Локалізація не менше 60%. Йдеться про залучення до відбудови саме українців і максимальне використання вітчизняних ресурсів – будматеріалів, цементу, металу.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні