Категорія
Новини
Дата

Міноборони готує оновлену процедуру бронювання працівників – EBA

Міністерство оборони готує пакетні зміни щодо бронювання, і одна з пропозицій – оновлена процедура, повідомила Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) за результатами зустрічі з заступником міністра економіки Ігорем Фоменком. Наразі процедура ще не узгоджена та формується.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, щойно процедуру та її окремі елементи (мобілізацію, бронювання, відпустки військовослужбовцям тощо) буде погоджено – деталі буде анонсовано.
  • Зазначається, що ідея в тому, щоб змінити підходи до бронювання, зробивши їх більш зрозумілими та прозорими.
  • Водночас «єБронювання» вже також напрацьовано та направлено на погодження. Проте, враховуючи, що всі процедури концептуально можуть змінитися, як тільки буде прийнято нове бачення, всі пропозиції бізнесу до «єБронювання» буде адаптовано. «Але від «єБронювання» країна жодним чином не відмовляється. Це буде експериментальний проєкт, терміном, ймовірно, на два роки (паперові бронювання також будуть залишатися)», – повідомила ЕВА.

В контексті чинної системи бронювань, було зазначено таке:

  • забронювати можна до 50% від військовозобов’язаних (на місяць бронюються ті, у кого є неточності в даних (тобто вони потребують уточнення) і на шість місяців – у кого все в порядку; 
  • якщо людина не стоїть на військовому обліку – вона заброньованою бути не може; 
  • куди звертатись для бронювання (до центрального органу влади чи до місцевої), залежить, в більшості своїй, від сфери; 
  • бронювання підприємству надається на час, поки його визначено критично важливим, наразі такий статус дається на один рік. 

Щодо перевірки інформації про військовозобов’язаних у «Дії» Фоменко пояснив, що є така система «Оберіг», через яку інформація переводиться з паперового в електронний варіант. У ЕВА проінформували, що наразі Міноборони та Мінцифри вносять інформацію в «Оберіг», і там можна буде перевіряти свої військово-облікові дані з обмеженим доступом. 

Контекст

Наприкінці липня 2023-го Мінекономіки та Мінцифри анонсували механізм електронного бронювання. Тоді в Україні налічувалося 4000 критично важливих підприємств та було заброньовано понад 500 000 військовозобовʼязаних, повідомляв заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

Через «єБронювання» керівники підприємства зможуть дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Це стане можливо завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ.

Мінекономіки вже розробило попередній проєкт постанови Кабміну, що регулюватиме сервіс «єБронювання». Наразі її погоджують з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, бізнесом та іншими стейкхолдерами, повідомили Forbes у пресслужбі міністерства. Мінекономіки налаштоване на запуск «єБронювання» до кінця 2023 року.

Також в Україні планують запустити проєкт «смарт-мобілізація», який дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись, сказав віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні