Міноборони збільшило перелік військових, які отримають доплати. Хто увійшов до списку /Facebook Сил територіальної оборони ЗСУ
Категорія
Новини
Дата

Міноборони збільшило перелік військових, які отримають доплати. Хто увійшов до списку

Facebook Сил територіальної оборони ЗСУ

Міністерство оборони вирішило розширити перелік військовослужбовців, які отримають додаткову винагороду, що нараховується з 29 вересня, повідомляє пресслужба відомства. Також збільшені виплати пораненим, інструкторам навчальних центрів, строковикам і курсантам.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, додаткова винагорода надійде на рахунки військовослужбовців вже найближчим часом, вона нараховується з 29 вересня.
  • Зокрема, 100 000 грн отримають військовослужбовці ракетних військ, артилерії та ППО, які здійснюють вогневе ураження противника, без умови перебування в районі ведення бойових дій.
  • Також 100 000 грн перерахують і військовослужбовцям, які здійснюють розмінування у районах ведення бойових дій. Обидві категорії раніше отримували 30 000 грн. 
  • Водночас військовослужбовці зі складу командування та штабів (зокрема поза районами ведення бойових дій), які здійснюють управління частинами та підрозділами, що ведуть бойові дії, отримають 50 000 грн замість 30 000 грн. 
  • Військовослужбовцям за виконання бойових завдань з розмінування поза районами ведення бойових дій передбачена доплата у 30 000 грн.
  • Також зміни передбачають доплати, які нараховують з 1 червня і надійдуть найближчим часом. Зокрема, поранені військовослужбовці, які перебувають у розпорядженні понад два місяці та за станом здоров’я не мають змоги виконувати обов’язки військової служби, отримуватимуть додатково 20 100 грн. Інструктори учбових центрів отримуватимуть додатково від 15 000 грн до 30 000 грн, строковики – 6000 грн, курсанти – 2350 грн. Зазначені військовослужбовці отримають відповідні доплати найближчим часом.
  • На тому самому рівні збережені виплати бійцям, які воюють на передньому краї – 100 000 грн. Це стосується і військовослужбовців, які отримали поранення (контузію, травму, каліцтво), пов’язане із захистом Батьківщини, та перебувають на стаціонарному лікуванні, а також сімей полонених і зниклих безвісті.

Контекст

Міноборони з 1 лютого скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим і силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу». Більше про це читайте тут.

10 квітня Верховна Рада проголосувала за повернення доплати в 30 000 грн для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій. Поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців і менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

2 травня до Верховної Ради надійшов лист від силового блоку щодо оплати праці особового складу. У ньому пропонується до кінця травня розробити новий законопроєкт. Автори листа заявляють, що система оплати праці має бути справедливою та забезпеченою бюджетним фінансуванням, «а не просто існувати на папері».

15 травня міністр фінансів Сергій Марченко не виключав прийняття компромісного рішення у питанні повернення доплат військовим, аби додати мотивації окремим категоріям бійців. Про це він заявив у інтерв’ю Forbes. Марченко категорично проти повернення виплат військовим у 30 000 грн у тому вигляді, в якому за це проголосувала Верховна Рада. Єдиний вихід – підвищити ПДВ і в рази збільшити військовий збір, заявив Марченко в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним». За його словами, єдиний вихід – внести зміни до бюджету, «що коштуватиме 170 млрд грн додаткових витрат». «І аби їх профінансувати, доведеться збільшити податки, зокрема ПДВ – на 4%, військовий збір – утричі», – пояснив міністр.

У серпні Кабмін опублікував постанову, яка унормовує питання справедливих щомісячних доплат для військовослужбовців, правоохоронців і рятувальників. Постанова передбачає, що на час дії воєнного стану розмір доплат становитиме 30 000 грн щомісяця. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні