Уряд оприлюднив постанову про доплати військовим. Що вона передбачає /facebook, Генштаб ЗСУ
Категорія
Новини
Дата

Уряд оприлюднив постанову про доплати військовим. Що вона передбачає

facebook, Генштаб ЗСУ

Кабмін опублікував постанову, яка внормовує питання справедливих щомісячних доплат для військовослужбовців, правоохоронців і рятувальників, документ ухвалили на позачерговому засіданні у середу, 9 серпня. Постанова передбачає, що на час дії воєнного стану розмір доплат становитиме 30 000 грн щомісяця. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з документом, військовослужбовцям, які здійснюють бойові завдання, щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 30 000 грн.
  • Для осіб, які здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами на відстані, доплати можуть становити 50 000 грн. 
  • Для тих, хто бере безпосередню участь у бойових діях – 100 000 грн в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.
  • Військовослужбовцям, які обіймають посади керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних військових частинах щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі від 15 000 до 30 000 грн.
  • Постанова передбачає, що військовослужбовцям, які у зв’язку з пораненням визнані обмежено придатними або непридатними до військової служби, до закінчення перебування у розпорядженні щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 20 100 грн.
  • Також встановлюються щомісячні доплати для строковиків і курсантів у розмірі 6000 грн і 2350 грн відповідно.

До наказів про виплату додаткової винагороди у розмірі 100 000 грн включені також особи, які:

  • у зв’язку з пораненням перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я;
  • захоплені в полон або є заручниками, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні;
  • загинули (померли) внаслідок отриманого після введення воєнного стану поранення.

Контекст

Міноборони з 1 лютого скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим і силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу». Більше про це читайте тут.

10 квітня Верховна Рада проголосувала за повернення доплати в 30 000 грн для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій. Поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців і менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

2 травня до Верховної Ради надійшов лист від силового блоку щодо оплати праці особового складу. У ньому пропонується до кінця травня розробити новий законопроєкт. Автори листа заявляють, що система оплати праці має бути справедливою та забезпеченою бюджетним фінансуванням, «а не просто існувати на папері».

15 травня міністр фінансів Сергій Марченко не виключав прийняття компромісного рішення у питанні повернення доплат військовим, аби додати мотивації окремим категоріям бійців. Про це він заявив у інтерв’ю Forbes. Марченко категорично проти повернення виплат військовим у 30 000 грн у тому вигляді, в якому за це проголосувала Верховна Рада. Єдиний вихід – підвищити ПДВ і в рази збільшити військовий збір, заявив Марченко в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним». За його словами, єдиний вихід – внести зміни до бюджету, «що коштуватиме 170 млрд грн додаткових витрат». «І аби їх профінансувати, доведеться збільшити податки, зокрема ПДВ – на 4%, військовий збір – утричі», – пояснив міністр.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні