Категорія
Новини
Дата

Міноборони звинуватило дві компанії у намаганні зірвати закупівлі продуктів для війська

1 хв читання

Міністерство оборони заявило, що закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати і відомство вже звернулося до правоохоронних органів із заявою про кримінальне правопорушення, йдеться у повідомленні пресслужби.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, 1 та 2 листопада на платформі Prozorro Міноборони оголосило про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для українського війська. В одній з областей було виставлено лот на закупівлю їжі.
  • Одна з компаній-учасниць з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв – відсутні. Також у компанії були найвищі ціннові пропозиції. 
  • Міністерство відхилило пропозицію компанії, а вона у відповідь подала до суду та заблокувала процес визначення переможців. 
  • «На думку МОУ така діяльність свідчить про те, що компанія взяла участь у торгах з ціллю зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року», – повідомили у пресслужбі.
  • Міноборони вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення передбаченого ч.1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).
  • Міністерство виявило ознаки використання подібної «схеми» і за іншими лотами. «Деякі учасники закупівель зловживають принципами відкритості та вдаються до маніпуляцій українським законодавством, аби перешкоди проведенню своєчасних закупівель продуктів для армії», – зазначили у відомстві.
  • Міноборони готує заяви до правоохоронних органів за усіма випадками.

Контекст

На початку року видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». 

У лютому СБУ виявила схеми розкрадання бюджетних коштів на харчування українських військових. Через створений злочинний механізм сума збитків, завдана Міноборони, оцінювалась у 119,5 млн грн.

Наприкінці червня за результатами перевірки Міноборони стало відомо про численні порушення закупівель на загальну суму 2,5 млрд грн, пише у колонці для Forbes віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

6 вересня Рустем Умєров став новим міністром оборони України. Він замінив на цій посаді Олексія Резнікова, що керував Міноборони з осені 2021-го. На думку більшості співрозмовників, причина, через яку Зеленський замінів Резнікова – періодичні публічні скандали навколо Міноборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні