Категорія
Новини
Дата

Міноборони звинуватило дві компанії у намаганні зірвати закупівлі продуктів для війська

Міністерство оборони заявило, що закупівлі продуктів для війська намагаються зірвати і відомство вже звернулося до правоохоронних органів із заявою про кримінальне правопорушення, йдеться у повідомленні пресслужби.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, 1 та 2 листопада на платформі Prozorro Міноборони оголосило про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для українського війська. В одній з областей було виставлено лот на закупівлю їжі.
  • Одна з компаній-учасниць з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв – відсутні. Також у компанії були найвищі ціннові пропозиції. 
  • Міністерство відхилило пропозицію компанії, а вона у відповідь подала до суду та заблокувала процес визначення переможців. 
  • «На думку МОУ така діяльність свідчить про те, що компанія взяла участь у торгах з ціллю зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року», – повідомили у пресслужбі.
  • Міноборони вже звернулося до правоохоронців із заявою про вчинене кримінальне правопорушення передбаченого ч.1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).
  • Міністерство виявило ознаки використання подібної «схеми» і за іншими лотами. «Деякі учасники закупівель зловживають принципами відкритості та вдаються до маніпуляцій українським законодавством, аби перешкоди проведенню своєчасних закупівель продуктів для армії», – зазначили у відомстві.
  • Міноборони готує заяви до правоохоронних органів за усіма випадками.

Контекст

На початку року видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». 

У лютому СБУ виявила схеми розкрадання бюджетних коштів на харчування українських військових. Через створений злочинний механізм сума збитків, завдана Міноборони, оцінювалась у 119,5 млн грн.

Наприкінці червня за результатами перевірки Міноборони стало відомо про численні порушення закупівель на загальну суму 2,5 млрд грн, пише у колонці для Forbes віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

6 вересня Рустем Умєров став новим міністром оборони України. Він замінив на цій посаді Олексія Резнікова, що керував Міноборони з осені 2021-го. На думку більшості співрозмовників, причина, через яку Зеленський замінів Резнікова – періодичні публічні скандали навколо Міноборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні