Категорія
Новини
Дата

Міноборони хоче повністю перевести ЗСУ на забезпечення продукцією українського виробництва

Бронежилети, каски, тактичне спорядження, одяг та їжа для ЗСУ мають бути українського виробництва. Про це йшлося на зустрічі керівництва Міноборони із представниками бізнесу – постачальниками продукції, повідомила пресслужба міністерства.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міноборони працює над тим, щоб 100% забезпечення ЗСУ було українського виробництва, зазначив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков. Водночас головний критерій – це якість та конкурентна ціна.
  • В повідомленні наголошується, що підприємці висловили готовність повністю забезпечувати тилові потреби ЗСУ якісними товарами.
  • Зокрема, на зустрічі обговорили, як зробити співпрацю бізнесу з державою передбачуваною, щоб бізнес міг планувати витрати під замовлення Міноборони, зазначається у повідомленні.
  • У 2024 році забезпеченням ЗСУ одягом, їжею, паливно-мастильними матеріалами, бронежилетами, касками та тактичним спорядженням буде займатися «Агенція закупівель у сфері оборони» – новостворене підприємство Міноборони.
  • «Агенція закупівель у сфері оборони» готується до перших закупівель за напрямом харчування.

Контекст

Раніше ДАСУ вимагала повернути 2,5 млрд грн, стверджуючи, що в калькуляції постачальників Міноборони має бути відсутній прибуток як такий. Абсурдні висновки Держаудитслужби створили величезні проблеми і українській армії, і українському бізнесу, заявляв у липні тодішній міністр оборони Олексій Резніков.

Конфлікт тривав кілька місяців, виробники, профільні асоціації та громадськість скаржилися, що українські оборонні підприємства просто банкрутять: виробництво зброї й техніки буде знищено як галузь, а підприємства зупинено. 

Міноборони подало позов до суду, щоб оскаржити висновки ДАСУ. Як пояснила членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова, навіть офіційні розʼяснення Мінекономіки, що постачальники МО діяли в правовому полі і прибуток законний, ситуації не поліпшили. 

21 вересня Верховна Рада проголосувала за скасування висновків Держаудитслужби, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

24 жовтня Держаудитслужба та представники громадських об’єднань, які представляють інтереси роботодавців, підписали меморандум про взаємодію у вирішенні проблеми так званих висновків ДАСУ, згідно з якими весь прибуток постачальників Міноборони розцінено як «збитки держави». 

27 жовтня ДАСУ заявила, що підтримує повернення прибутку у склад ціни, відповідні пропозиції надіслано до Міноборони. 

1 листопада Міноборони повідомило, що підготувало проєкт постанови Кабміну, яким підтверджує право українських виробників на прибуток у ціні на продукцію військового призначення за весь період дії воєнного стану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні