Категорія
Новини
Дата

За програмою «єОселя» минулого року видали 5855 кредитів, у 2024-му обіцяють вдвічі більше

За державною програмою кредитування «єОселя» планується видати близько 12 000 іпотек цього року. Про це Forbes повідомили в компанії «Укрфінжитло». Також зазначили, що лише 15% заявок доходять до укладання кредитних угод.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Фінальна кількість виданих у 2024 році кредитів залежатиме від попиту, готовності українців до укладення угод і наявності житла, яке відповідає умовам програми, розповіли Forbes в «Укрфінжитлі». Компанія продовжить залучати додатковий ресурс для роботи програми на відкритому фінансовому ринку, аби мати можливість покривати весь попит громадян на програму.
  • «єОселя» не фінансується безпосередньо з Державного бюджету, відтак там не закладено на неї коштів. «Укрфінжитло» отримує дивіденди за своїми цінними паперами та залучає гроші на відкритому фінансовому ринку на загальних умовах. «Це і є джерелом фінансування програми», – повідомила керівниця комунікацій «Укрфінжитла» Анжеліка Зборошенко.
  • Єдине джерело надходження заявок на участь в «єОселі» – мобільний застосунок «Дія». «Заявка ще не зобовʼязує оформити кредит чи знайти квартиру, а є першим кроком для всіх, хто навіть просто цікавиться програмою», – кажуть в «Укрфінжитлі».
  • Загальна кількість всіх заявок за час роботи програми вимірюється сотнями тисяч, але не всі вони актуальні. «Хтось подав, щоб перевірити свою кредитоспроможність, хтось вирішив протестувати послугу, а хтось реально хоче і готовий шукати житло й оформити кредитну угоду», – каже Анжеліка Зборошенко. Тому сотні тисяч заявок трансформуються в десятки тисяч потенційних клієнтів. З тих, хто отримав попереднє погодження від банку, приблизно 15% доходять до укладання кредитних угод.

Контекст

Програма «єОселя» працює з жовтня 2022 року. Її реалізують Міністерство економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та компанією «Укрфінжитло».

Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом та силовиків, педагогів, медиків та науковців ставка становить 3% річних. Для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян, які не мають у власності житла або хочуть збільшити його площу, – 7%.

За 2023 рік українці отримали 5855 кредитів майже на 8,85 млрд грн за програмою «єОселя». Фінансовий план «Укрфінжитла» у 2023 році передбачав 11,9 млрд грн орієнтовно на 10 000 угод. 

Нині в програмі беруть участь сім банків-партнерів: Укргазбанк, Ощадбанк, Sense Bank, Укрексімбанк, Sky Bank, ПриватБанк, «Глобус».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні