Категорія
Новини
Дата

Стартував новий етап програми доступної іпотеки «єОселя». Що змінилося з 1 серпня

Подати заявку на участь у програмі доступної іпотеки «єОселя» тепер можуть ветерани війни, учасники бойових дій, ВПО та громадяни, які не мають власного житла, більшого за нормативну площу. З 1 серпня набули чинності зміни до урядової постанови №856.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Хто може отримати кредит на житло під 7% за новими умовами: ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) військових; внутрішньо переміщені особи; інші громадяни України.
  • Як зазначають в Мінекономіки, програма орієнтована на первинний ринок нерухомості. Придбати квартиру можна буде лише в будинку, не старшому трьох років, або такому, що зводиться.
  • Вимоги щодо нормативної площі та граничної вартості при цьому зберігаються: не більше 52,5 кв. м на одного плюс 21 кв. м на кожного наступного члена сімʼї.
  • Умови участі в «єОселі» для військовослужбовців, силовиків, медиків, педагогів та науковців при цьому залишаються незмінними. Вони можуть отримати пільгову іпотеку під 3% річних, йдеться у повідомленні.

Контекст

Програма «єОселя» працює з жовтня 2022 року, вона дозволяє брати пільгову іпотеку під 3% військовослужбовцям, правоохоронцям, медикам, освітянам і науковцям, хоча й має низку обмежень: термін кредитування – до 20 років, мінімальний перший внесок – від 20% від вартості житла, придбати можна лише квартиру в багатоквартирному житловому будинку, площа житла та вартість квадратного метра мають не перевищувати граничні тощо.

Проєкт реалізує державна компанія «Укрфінжитло», яку очолив колишній СЕО Укрексімбанку Євген Мецгер.

За даними Мінекономіки, наразі в програмі беруть участь пʼять банків-партнерів: Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк та Sky Bank. Від початку роботи «єОселі» вони видали понад 3 млрд грн кредитів для понад 2200 українських родин.

Майже 46 000 українців подали заявку на іпотеку в межах держпрограми «єОселя», але кредит на власне житло отримали лише 4%. На задоволення всього попиту в держкомпанії «Укрфінжитло» не вистачає грошей. Як держава намагається активізувати ринок нерухомості та які проблеми ще треба вирішити, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні