Мінʼюст готує позов до Вищого антикорупційного суду щодо стягнення частки Фрідмана у «Київстарі» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Мінʼюст готує позов до Вищого антикорупційного суду щодо стягнення частки Фрідмана у «Київстарі»

Getty Images

Міністерство юстиції готує позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо стягнення активів підсанкційного бізнесмена Михайла Фрідмана, в тому числі частки в мобільному операторі «Київстар». Про це сказав Forbes високопосадовець у Мінʼюсті на правах анонімності через сенситивність теми. 

Ключові факти

  • Стягнення активу в дохід держави опрацьовується, при цьому аналізується частка в підприємстві, яка підлягатиме стягненню, зазначає високопосадовець у Мінʼюсті. До того ж у відомості зазначають, що це не повʼязано з арештом СБУ корпоративних прав «Київстару».
  • «Міністерство юстиції готує позов безвідносно до арештів. Якщо встановлені підстави та повʼязаність підсанкційних з активом», – зазначає високопосадовець.
  • У випадку, якщо ВАКС задовольнить позов Мінʼюсту, то ці активи будуть передані до Фонду державного майна та виставлені на конкурс щодо пошуку управителя, пояснює заступник голови антикорупційного комітету Ярослав Юрчишин.  
  • У «Київстар» заявляють, що Михайло Фрідман не є кінцевим бенефіціарним власником компанії. «Жодним чином не впливає на діяльність компанії та не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди», – йдеться у письмовій відповіді мобільного оператора.

Контекст 

«Київстар» на 100% належить нідерландській комунікаційній компанії Veon. Заснована у Москві у 1992-му, Veon (виросла з російського «Вимпелкома») – власниця одного з перших операторів стільникового звʼязку у РФ. Станом на жовтень 2023-го компанії з орбіти Veon обслуговують понад 220 млн клієнтів. Міноритарний акціонер Veon – компанія LetterOne Holdings, якій належить 47,9%. Частка Фрідмана в LetterOne – 37,86%, Косогова – 47,23%. Фрідман у «Київстарі» має менше 20%, розповів у нещодавному інтерв’ю NV CEO «Київстару» Олександр Комаров. 

У середині червня Мінʼюст почав збирати та опрацьовувати інформацію, щодо наявних активів Фрідмана в Україні. «Ми вже взялися за активи Фрідмана, відпрацьовуються як підстави застосування санкції стягнення в дохід держави, так і наявність активів і повʼязаність із ними, формується доказова база», – зазначила заступник міністра юстиції Ірина Мудра. 

Якщо буде доведено, що Фрідман має безпосереднє відношення до «Київстару» або «Моршинської», то подаватимемо позов до ВАКС на стягнення таких активів у дохід держави, додала Мудра.  

Паралельний процес, щодо «Київстару» відбувається у СБУ. За матеріалами правоохоронного органу суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, йдеться в релізі Служби безпеки. Серед переліку – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку й сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод.

«Київстар» – не єдиний актив Фрідмана, який потрапив під конфіскацію. Наприкінці травня Верховна Рада ухвалила закон, який дозволить націоналізувати Sense Bank (колишній Альфа-Банк Україна) російських бізнесменів Михайла Фрідмана та Петра Авена. 

Ще один колишній актив Фрідмана – Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», який виробляє продукцію під брендом «Моршинська», – був переданий до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) та виставлений на конкурс. Право управління корпоративними правами заводу отримав конкурент – «Карпатська джерельна», але інші власники «Оскару» називають це рейдерством.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні