Категорія
Новини
Дата

Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Запорізької атомної електростанції, яка розташована в окупованому Енергодарі, повідомляє «Енергоатом».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням підприємства від 14:26, місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС.
  • Група експертів ООН дісталася до ЗАЕС для оцінки ризику радіаційної катастрофи із затримкою в кілька годин через обстріли неподалік станції.
  • Репортер агентства Reuters бачив, як група МАГАТЕ приїхала у складі великої колони, поряд із якою перебували численні російські солдати. Українське джерело, знайоме із ситуацією, повідомило агентству, що місія «може виявитися коротшою, ніж планувалося».
  • Російські чиновники припустили, що місія матиме всього один день, щоб оглянути АЕС, тоді як самі фахівці розраховували, що матимуть більше часу.
  • У середу, 31 серпня, близько 15:00 місія Міжнародного агентства з ядерної енергії прибула до Запоріжжя.
  • Ранком 1 вересня місія вирушила звідти до АЕС попри повідомлення про інтенсивний обстріл міста, пише Reuters.
  • Напередодні візиту місії МАГАТЕ о 4:57 внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5-й енергоблок.
  • Раніше речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко повідомив, що МАГАТЕ сфокусується на вирішенні трьох завдань під час візиту на Запорізьку АЕС: фізичний захист, ядерна безпека та гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Потужність ЗАЕС – понад 6 ГВт. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні. У 2021 році електростанції України виробили 156,6 млрд кВт·год, ЗАЕС – 35,5 млрд кВт·год.

З початку серпня росіяни регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, з яких схоже, що в даху будівлі Запорізької АЕС утворилися чотири пробоїни.

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

Глава МАГАТЕ Гроссі 30 серпня у Києві зустрічався з президентом Володимиром Зеленським. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль очікує, що результатом візиту місії МАГАТЕ в Україну стане демілітаризація ЗАЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні