«Суцільна брехня». Ахметов відповів Зеленському на звинувачення про держпереворот. Чому президент і найбагатший українець воюють /Getty Images
Категорія
Картина дня
Дата

«Суцільна брехня». Ахметов відповів Зеленському на звинувачення про держпереворот. Чому президент і найбагатший українець воюють

Getty Images

Російські спецслужби планують у грудні переворот в Україні, а найбагатшого українця Ріната Ахметова намагаються втягнути заради фінансової допомоги – сказав президент Володимир Зеленський на пресконференції 26 листопада. Ахметов відповів на ці звинувачення

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Офіс президента має аудіозаписи, на яких російські спецслужби обговорюють державний переворот із «представниками з України» і залучення до нього Ахметова. Щоб здійснити план, за словами Зеленського, залучать $1 млрд.

Переворот планують 1–2 грудня, каже Зеленський. За його словами, це «підстава Ахметова», якого залучають до війни проти України. «Вважаю, що він її вже почав, – каже президент. – Це буде велика помилка». Телеканали Ахметова, за його словами, вже розпочали інформаційну атаку проти глави держави.

Зеленський запросив Ахметова до Офісу президента «або відповідних органів», щоб прослухати цю інформацію. Що саме на аудіо? Спікери на записах хочуть попросити Ахметова профінансувати переворот, сказав Forbes радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. «У щось вкластися, якось допомогти», – каже він.

Суцільна брехня – так у коментарі Forbes відреагував на заяву Зеленського Ахметов. «Мене обурює поширення цієї брехні, незалежно від того, якими мотивами керується президент, – каже Ахметов. – Моя позиція була і буде однозначною – незалежна демократична та цілісна Україна з Кримом та моїм рідним Донбасом».

Ахметов каже, що він прихильник демократії та свободи слова і що як найбільший інвестор, платник податків та роботодавець країни захищатиме вільну Україну. «Мої дії це підтверджують, – стверджує він. – І зроблю все, що від мене залежить, щоб авторитаризму та цензури в Україні не було».

Після заяв Зеленського єврооблігації енергокомпанії ДТЕК, що належить Ахметову, обвалилися на 11%.

Медійна війна

Відносини між Зеленським та Ахметовим почали псуватися після ухвалення закону про олігархів та звільнення спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, який не поділяв антиолігархічні ініціативи президента, пише «Українська правда». З середини листопада, за даними видання, телеканали Ахметова «Україна 24» та «Україна» почали випускати більше критичних матеріалів про Зеленського.

Медійна політика телеканалів Ахметова перейшла в нездорову фазу, сказав Зеленський 26 листопада. «Вони можуть говорити, що хочуть, але не мають права дезінформувати населення, – каже він. – Вважаю, що його оточення втягує у війну – не проти мене особисто – проти народу України. Там перейшли усі кордони».

Президентська партія «Слуга народу» 24 листопада вирішила більше не брати участі в ефірах каналів Ріната Ахметова «Україна 24» та «Україна». «Сьогодні наша команда ухвалила спільне рішення – ігнорувати медіа, які власник навмисно перетворює на свій корпоративний гучномовець для шантажу держави та суспільства», заявила в Telegram речник «Слуги народу» Юлія Палійчук.

Боротьба за тепло

У середині листопада Зеленський також звинуватив підприємства Ахметова в створенні штучного дефіциту вугілля в країні з метою тиску на владу. «Крім вашого штучного дефіциту є цілком реальний наш дефіцит терпіння. А коли в держави закінчується янгольське терпіння, у когось починається пекельний період», – сказав Зеленський 10 листопада.

Теплоелектростанції ДТЕК, що забезпечують дві третини теплової генерації України, підійшли до опалювального сезону з рекордно низькими запасами вугілля на складах, що загрожує стабільному проходженню зимових пікових навантажень. На 25 жовтня, за даними «Укренерго», на складах українських ТЕС було 583 000 тонн – у чотири рази нижче за план уряду. Із вересня запаси впали на 21%.

Після цього держава виплатила 16,3 млрд грн заборгованості всім виробникам «зеленої» енергії, окрім ДТЕК ВДЕ, якій винна близько 3,4 млрд грн. ДТЕК вважає це рішення дискримінаційним і має намір звернутися до міжнародних судів.

Залізничні тарифи

Ще один удар по бізнесу Ахметова – підвищення залізничних тарифів на перевезення вантажів. З вересня вони зросли на 8%, а з січня 2022-го збільшаться ще на 20%.

Компанії Ахметова ДТЕК та «Метінвест» – найбільші перевізники руди та вугілля, і саме для них ситуація зміниться кардинальніше. За підрахунками колишнього члена наглядової ради «Укрзалізниці» Сергія Лещенка, для «Метінвесту» ці зміни означатимуть додаткові 3,2 млрд грн на рік, а для ДТЕК – 1 млрд грн. В інтерв'ю Forbes у вересні 2020-го ексглава «Укрзалізниці» Євген Кравцов підрахував, що підвищення тарифу на 1% коштує групі СКМ 120 млн грн на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні