Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України впали нижче $30 млрд. НБУ у січні вгамовував валютний ринок

Міжнародні резерви України у січні скоротилися на 5,3% і на 1 лютого становили $29,28 млрд, свідчать дані Національного банку. Зменшення зумовлене валютними інтервенціями НБУ для підтримки курсу гривні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У січні на валютному ринку відчутно зріс попит на валюту насамперед через загрозу російської агресії. Серед інших причин – сезонна активізація бюджетних виплат наприкінці 2021 року та високі ціни на енергоносії на світових ринках.
  • Для згладжування надмірних коливань на валютному ринку НБУ продавав валюту. Це вгамувало тимчасовий сплеск попиту на валютному ринку, й наприкінці місяця ситуація нормалізувалася, зазначив регулятор. НБУ повернувся до купівлі валюти.
  • Загалом у січні НБУ купив на валютному ринку $197,7 млн, продав – $1,51 млрд. Обсяги чистого продажу валюти Нацбанком становили $1,3 млрд.
  • Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення дерборгу в іноземній валюті в січні становив $416,8 млн.
  • З 31 січня до 4 лютого НБУ купив на міжбанку $333,7 млн для поповнення резервів.
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,6 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й НБУ, сказано у повідомленні регулятора.

Контекст

18 січня офіційний курс гривні перетнув позначку в 28 грн за долар. Курс на міжбанківському ринку за тиждень впав на 2,2% за рахунок значного переваження попиту над пропозицією.

З моменту появи новин про накопичення російських військ біля кордонів України наприкінці жовтня 2021-го долар подорожчав більш ніж на 6%, хоча до цього курс гривні зміцнювався і досяг півторарічного максимуму – 26,09 грн/$. У листопаді та грудні попит на долар був близький до ажіотажного: за два місяці НБУ п’ять разів доводилося підтримувати ринок інтервенціями, майже завжди – великими. У листопаді-грудні Нацбанк продав на міжбанку $1,03 млрд – 81% всього обсягу продажу за рік. Для порівняння, під час весняної ескалації та зосередження російських військ на кордоні з Україною НБУ лише раз виходив на валютний ринок, продавши $50 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні