Категорія
Новини
Дата

Гривня з початку року девальвувала на 4,3%. НБУ продав для підтримки курсу $1,3 млрд

З початку року офіційний курс гривні до долара девальвував на 4,3%, повідомив НБУ в Макроекономічному та монетарному огляді. У кінці січня з’явилися ознаки стабілізації ситуації на ринках.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Через зростання геополітичної напруженості погіршилися очікування учасників ринку, зазначили в НБУ. Це призвело до зниження попиту та зростання дохідності українських активів на внутрішньому та зовнішньому ринках. У результаті в січні уряд залучив незначну суму коштів під час первинного розміщення ОВДП.
  • Для згладжування надмірних курсових коливань у січні НБУ переважно продавав іноземну валюту. Від’ємне сальдо інтервенцій становило $1,3 млрд.
  • Ще одним чинником девальвації гривні регулятор називає сезонний сплеск попиту, пов’язаний зі зростанням у грудні минулого року бюджетних виплат.
  • У кінці січня на тлі поліпшення інформаційного середовища з’явилися перші ознаки стабілізації ситуації на ринках, зазначили в НБУ.
  • Населення у січні продало валюти на $2,09 млрд, а купило – на $2,34 млрд. Купівля і продаж готівкової валюти зрівнялись – $1,63 млрд. Водночас купівля безготівкової валюти у січні сягнула рекордних $710,7 млн, а продаж – зменшився до $459,38 млн. За даними НБУ, з урахуванням безготівкових операцій, чистий продаж валюти населенням у січні перевищив купівлю на $253,62 млн.

Контекст

13 та 14 січня дохідності українських єврооблігацій різко зросли, курс гривні на міжбанку вперше з березня 2021 року сягнув рівня 28 грн/$. Причина – зростання ризиків вторгнення російської армії. Фінансисти припускають, що повернення до «доескаляційних рівнів» займе щонайменше півроку.

Для порівняння: у березні 2020 року гривня девальвувала на 14%. А для підтримки курсу НБУ продав тоді $2,2 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні