Категорія
Новини
Дата

Fitch погіршило прогноз рейтингу України до «стабільного». Головна причина – підвищений ризик конфлікту з Росією

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило прогноз довгострокового рейтингу дефолту емітента України у валюті з «позитивного» до «стабільного», зафіксувавши його на рівні «B».

Ключові факти

  • Прогноз «стабільний» частково відображає базовий сценарій Fitch, згідно з яким повномасштабного військового конфлікту з Росією вдасться уникнути, зазначили у агентстві.
  • Причини зниження рейтингу: очікування більш тривалого загострення напруженості у відносинах з Росією; підвищений ризик конфлікту; обмежені умови фінансування та помірний відтік капіталу; ослаблення міжнародних резервів, що підвищили ризики зовнішнього фінансування.
  • Fitch очікує тривалого періоду підвищеної напруженості та ризику і бачить дещо вищу ймовірність проведення «обмежених військових операцій», таких як на Донбасі.
  • Fitch також знизило прогноз зростання ВВП України в 2022 році до 2,9% з 3,9%. Інфляція, за прогнозами агентства, на кінець 2022 року впаде до 7,9% і 5,3% – на кінець 2023 року.

Контекст

14 січня у Білому домі заявили, що Росія готує провокації на сході України. Адміністрація президента Джо Байдена має інформацію, що агенти російського впливу в Україні вже почали фабрикувати повідомлення про «українські провокації» в державних ЗМІ та соцмережах, щоб виправдати російське вторгнення та посіяти розкол в Україні.

Президент України Володимир Зеленський «боїться, що США навмисно перебільшують російську загрозу для укладання домовленостей із Москвою, зокрема щодо Донбасу», писали західні ЗМІ. За даними видання Politico, у Білому домі начебто незадоволені тим, що Зеленський применшує загрозу з боку РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні