Найбільший український виробник курятини МХП купує компанію з перероблювання мʼяса у власника брендів Kabanosy і «Мʼясний хутір» Олега Дмитрука. Вартість угоди – €14 млн, йдеться у річному звіті компанії МХП.
Ключові факти
- 15 квітня МХП Юрія Косюка уклав договір купівлі-продажу по придбанню 100% корпоративних прав «у компанії, що займається переробленням мʼяса в Україні», оцінною вартістю €14 млн, йдеться у річному фінансовому звіті МХП, опублікованому на сайті Лондонської фондовій біржі.
- У звіті не вказується, що це за компанія. Водночас МХП вже придбала її 24,9% корпоративних прав за €3,5 млн.«Очікується, що угода буде завершена до кінця 2024 року, бо ще має отримати дозвіл від регулюючих органів», – йдеться у звіті МХП.
- У квітні МХП стала співвласником ТОВ «Український мʼясний хутір» у Луцьку, помітило видання LIGA.net. Агрохолдингу належить 24,9% корпоративних прав, решта 75,1% – у луцького бізнесмена Олега Дмитрука, свідчать дані YouControl.
- ТОВ «Український мʼясний хутір» зареєстрований за тією ж адресою, що й ТОВ «Дмитрук-Фудз», яке випускає, зокрема, продукцію під ТМ «Мʼясний хутір», кабаноси під ТМ Kabanosy і ТМ «Чікенззз».
Контекст
У березні АМКУ дозволив МХП створити спільне підприємство із саудівською компанією Desert Hills Veterinary Services Company Limited. Агрохолдинг Юрія Косюка планує будівництво птахофабрики, інкубатора і комбікормового заводу у Саудівській Аравії.
Наприкінці квітня Perutnina Ptuj D.O.O., що контролюється агрохолдингом МХП, отримала дозвіл АМКУ на придбання низки албанських компаній, що спеціалізуються на виробництві й переробленні курятини.
Чистий прибуток МХП за 2023 рік досяг $142 млн у порівнянні зі збитком у $231 млн за 2022-й, виторг перевищив $3 млрд, збільшившись на 14% порівняно з попереднім роком ($2,6 млрд).
Експортний виторг МХП зріс до $1,8 млрд, що на 13% більше, ніж за аналогічний період минулого року, і становив 60% від загального виторгу (за 2022 рік – $1,6 млрд, 61%).
Операційний прибуток зріс до $339 млн, що на 33% більше, ніж за попередній рік ($255 млн), а операційна маржа залишилася майже незмінною на рівні 11% (2022 рік – 10%).
Обсяг виробництва мʼяса птиці в Україні залишився стабільним на рівні 718 644 т (697 071 т у 2022-му). Експорт мʼяса птиці з України збільшився на 8% – до 396 923 т (368 380 т).
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.