Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до пʼяти країн блоку до 5 червня /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до пʼяти країн блоку до 5 червня

Shutterstock

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, йдеться у повідомленні ЄК. Протягом цього періоду агропродукція зможе, як і раніше, постачатися в інші країни – члени блоку.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження може продовжувати проходити транзитом через Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину через загальну процедуру митного транзиту або вирушати до країни чи території за межами ЄС.
  • Паралельно Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобовʼязалися скасувати свої односторонні заходи щодо пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, а також будь-яких інших продуктів, що надходять з України.
  • Зазначається, що ці заходи є частиною загального пакету підтримки, який пропонує Єврокомісія, і вони будуть доповнені фінансовою підтримкою фермерів у пʼяти державах-членах і подальшими заходами щодо полегшення транзиту українського експорту зерна до інших держав-членів і третіх країн.

Контекст

Єврокомісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи. Про це пише Euractiv з посиланням на заяву речника Єврокомісії. Пакет загальною вартістю €100 млн мають ухвалити вже найближчими днями.

Брюссель планував ввести екстрені обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти держав-членів, піддавшись тиску з боку Польщі та Угорщини після того, як вони ввели односторонні дії для заспокоєння місцевих фермерів, пише Financial Times.

За даними Мінагрополітики, суходолом найбільше української продукції, майже 90%, транспортується транзитом через Румунію, на другому місці Польща – 10%, найменший транзит здійснюється через Угорщину, близько 5–6%, та Словаччину – 1,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні