Категорія
Новини
Дата

Moodyʼs підтвердило рейтинги депозитів семи українських банків та поліпшило їхній прогноз

Міжнародне рейтингове агентство Moodyʼs підтвердило довгострокові та короткострокові рейтинги депозитів семи великих українських банків у гривні та іноземній валюті на рівні «Caa3/NP». Крім того, агентство покращило прогноз за довгостроковими депозитними рейтингами з «негативного» на «стабільний». Про це йдеться у пресрелізі Moodyʼs.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Йдеться про рейтинги депозитів ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Райффайзен Банку, Таскомбанку, банку «Восток» та банку «Південний».
  • Підтвердження рейтингів та зміна їхніх прогнозів із «негативного» на «стабільний» відображають стійкість фінансових показників банків, попри «надзвичайно складне операційне середовище в Україні», йдеться в обґрунтуваннях агенства. 
  • Аналітики агентства наголосили, що у 2023 році українська економіка продемонструвала певну стійкість до війни, а банкам вдалося стабілізувати якість активів, підвищити прибутковість і накопичити достатній запас капіталу та ліквідності, щоб протистояти неочікуваним потрясінням.
  • Рішення Moodyʼs також відображає очікування, що банківська система України залишатиметься функціональною протягом наступних 12-18 місяців. 
  • Moodyʼs вважає, що у разі потреби банки отримають підтримку ліквідності від Національного банку України.

Контекст

За даними НБУ, українські банки отримали прибуток у 109,85 млрд грн за підсумками трьох кварталів 2023 року. Це в 1,4 раза більше, аніж за весь довоєнний 2021 рік – 77,5 млрд грн.

Лише 10% банків, більшість з них приватні, від початку року отримали збитки: їх загальна сума складає 155 млн грн. Натомість топ-10 банків за прибутком не змінюється з початку року: туди входять усі державні банки, чотири з іноземним капіталом та один – з приватним. Наразі саме цей топ фінустанов заробляє 87% від сумарного прибутку усіх банків в країні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні