Категорія
Новини
Дата

Прибутки банків досягли 110 млрд грн, перевищивши в 1,4 раза показник за весь довоєнний 2021 рік

Українські банки загалом отримали прибуток 109,85 млрд грн за підсумками трьох кварталів 2023 року. Це в 1,4 раза більше, аніж за весь довоєнний 2021 рік – 77,5 млрд грн. Десятка банків за прибутком незмінна від початку 2023 року, повідомив сервіс «Опендатабот», посилаючись на дані НБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На чотири банки поменшало в Україні з початку року: у трьох з них НБУ відкликав ліцензії. Йдеться про «Форвард», «Айбокс» та «Конкорд2. Ще одна фінустанова збанкрутіла – Укрбудінвестбанк. Загалом наразі в Україні працює 63 банки.
  • Лише 10% банків, більшість з них приватні, від початку року отримали збитки: їх загальна сума складає 155 млн грн. Натомість топ-10 банків за прибутком не змінюється з початку року: туди входять усі державні банки, чотири з іноземним капіталом та один – з приватним. Наразі саме цей топ фінустанов заробляє 87% від сумарного прибутку усіх банків в країні.
  • Державні банки. Незмінним лідером залишається ПриватБанк: 43,4 млрд грн прибутку за три квартали. Це вже удвічі більше до відповідного періоду 2021 року. 
  • Натомість частка «Привату» в загальному прибутку усіх банків впала до 39%. Разом державні ПриватБанк та Ощадбанк за звітний період заробили трохи більше половини (52%) загального прибутку усіх українських банків.
  • Загалом частка заробітку державних банків збільшилась у третьому кварталі до 63,5%. Переважно, це сталось через те, що Сенс банк став державним.
  • Банки з іноземним капіталом за три квартали отримали 26,9 млрд грн прибутку – в 1,6 раза більше, ніж у відповідний період 2021 року (16,7 млрд грн). Частка заробітків цієї групи в загальному прибутку усіх банків склала 24,5%.
  • Лідером залишається Райффайзен Банк – 6,1 млрд грн. Це майже чверть від сумарного прибутку іноземних банків. Також у топ-3 банків з іноземним капіталом потрапили Укрсиббанк – майже 5,7 млрд грн (21%) та ОТП Банк – близько 4,8 млрд грн (17,5%).
  • Банки з приватним капіталом за 9 місяців 2023 року отримали 13,3 млрд грн прибутку – майже у 1,5 раза більше до відповідного періоду 2021 року. Частка цієї групи в загальному прибутку незначно зменшилась з весни та склала 12%. 
  • Лідером групи, як і раніше, залишається ПУМБ, який заробив 5,78 млрд грн за три квартали поточного року. Це майже половина (43%) від сумарного прибутку банків цієї групи. 
  • Разом з Універсал Банком, який за цей період заробив майже 2,9 млрд грн, вони отримали близько 2/3 від сумарного прибутку цієї групи банків.
Прибутки банків досягли 110 млрд грн, перевищивши в 1,4 раза показник за весь довоєнний 2021 рік /Фото 1

Контекст

Влітку цього року представники влади заговорили про можливість додаткового оподаткування банків, які в умовах високих процентних ставок отримали надприбутки. Парламентарі розглядали два можливі підходи. Перший – оподаткування всіх чистих процентних доходів, отриманих за рік, з якого почне діяти норма за відносно невеликою чи середньою ставкою. 

Другий – оподаткування різниці між чистими процентними доходами у звітному році та середнім значенням за останні три-чотири роки. Наприклад, у Литві за ставкою 60% оподатковується 50% різниці між чистим процентним доходом у базовому році і його середнім значенням за попередні чотири роки, пояснював нардеп. 

Раніше Forbes розповідав, що НБУ, депутати профільного комітету Ради та Мінфін сходяться на ставці у понад 50% податку на прибуток для банків і з ретроспективним оподаткуванням за 2023 рік.

Голова Нацбанку Андрій Пишний та міністр фінансів Сергій Марченко публічно підтримали додаткове оподаткування банківського сектору, який цьогоріч отримає надприбутки. За даними НБУ, чистий прибуток українських банків за три квартали 2023-го банки досяг 110 млрд грн.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив до другого читання законопроєкт про оподаткування банків №9656-д. Що змінилося до другого читання, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні