Категорія
Новини
Дата

Україна може отримати програму МВФ, що не передбачає фінансування

Уряд України і Міжнародний валютний фонд ведуть перемовини щодо окремої Моніторингової програми, або PMB (Program Monitoring with Board involvement). Цей інструмент не включає в себе виділення коштів. За словами співрозмовника Forbes, дотичного до зустрічей у Відні, наразі дискусія точиться саме навколо цього формату, йдеться у редакційному матеріалі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Що таке PMB? Двоє співрозмовників у Фонді уточнили, що це інструмент, який не передбачає фінансування. Натомість його функція – підготувати країну до повноцінної довгострокової програми, «як тільки дозволять умови», йдеться у звіті МВФ по Україні, присвяченому жовтневому рішенню про додаткові $1,3 млрд.
  • У документі зазначено, що можливості українського уряду обслуговувати зобовʼязання є адекватними, враховуючи обставини, але у цьому сенсі існують «надзвичайні ризики». МВФ – одна з небагатьох міжнародних установ, яка відмовилася давати прогнози щодо української економіки на найближчі роки через високу невизначеність.
  • «Українська влада підтверджує наміри зберегти макрофінансову стабільність, – сказано у звіті. – Їхній запит на PMB служитиме підтвердженням, що уряд буде проводити необхідну для цього політику».
  • Наступний раунд перемовин, ймовірно, відбудеться у листопаді, каже один з учасників. Якщо ситуація з фінансовою частиною майбутньої програми не зміниться, перемовини можуть перекинутися на 2023 рік, не виключає інший співрозмовник, дотичний до української делегації.
  • PMB реально затвердити рішенням Ради директорів Фонду вже у першій половині грудня, вважає один з учасників консультацій.
  • Втім, українська сторона не втрачає сподівань домовитися про програму з фінансуванням, каже на правах анонімності один з урядовців. «У нас немає особливого вибору, ці кошти ($15 млрд) закладені у держбюджет», – зазначає він.

Контекст

Від початку воєнного вторгнення РФ програму stand-by було зупинено. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України у розмірі $1,4 млрд у межах інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни. 

10 вересня премʼєр-міністр Шмигаль назвав абсолютно пасивним відношення МВФ до України в умовах війни. 

12 вересня стало відомо, що МВФ шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що зіткнулися з стрибками цін на продовольство, викликаними вторгненням Росії в Україну. 13 вересня президент Зеленський повідомив, що МВФ надасть Україні додаткове екстрене фінансування.

8 жовтня виконавча рада МВФ виділила Україні близько $1,3 млрд додаткового екстреного фінансування у межах Rapid Financing Instrument.

Раніше, коментуючи жовтневий транш, директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва анонсувала початок перемовини щодо окремої Моніторингової програми або PMB.

Сам факт наявності програми МВФ є принципово важливим питанням для України, казав у серпневому інтервʼю Forbes ексголова НБУ Кирило Шевченко.

«Сьогодні це, як ніколи, «не тільки про гроші», – пояснював він. – Це бенчмарк для інших кредиторів, допомога нам з погляду консолідації зусиль усіх гілок влади».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні