Категорія
Новини
Дата

Україна отримає додаткові $1,4 млрд від МВФ – Зеленський

Міжнародний валютний фонд (МВФ) надасть Україні додаткові $1,4 млрд в рамках програми екстреного фінансування. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. Гроші можуть надійти протягом місяця.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, Зеленський у телефонній розмові обговорив із директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою майбутню співпрацю для зміцнення фінансової стабільності України.
  • Президент подякував МВФ за виділені $1,4 млрд додаткової підтримки.
  • Заступник виконавчого директора від України у Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован розповів, неформальна рада директорів МВФ 12 вересня відкрила можливість для отримання Україною чергових коштів у рамках інструменту швидкого фінансування (Rapid financing instrument, RFI).
  • «Упевнений, що Україна отримає (ці кошти) менше, ніж упродовж місяця», – зазначив він, пише «Інтерфакс-Україна».
  • Рашкован висловив упевненість, що будуть передбачені кошти від Фонду Україні й за іншими програмами.
  • Він нагадав, що МВФ 9 березня затвердив запит України щодо надзвичайного фінансування на $1,4 млрд у рамках RFI і наступного дня перерахував ці гроші країні.

Контекст

Минулого тижня представник МВФ повідомив Reuters, що глобальний кредитор «продовжує тісно співпрацювати з українською владою і зараз вивчає всі можливі варіанти надання подальшої підтримки Україні у цих складних обставинах».

Закордонні кредитори України підтримали дворічне заморожування виплат за міжнародними облігаціями майже на $20 млрд, але Україна має зробити виплати основного боргу у розмірі $635 млн за раніше отриманими кредитами МВФ, починаючи з середини вересня, зазначає агентство.

Від початку військового вторгнення РФ програма stand-by була зупинена. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України у розмірі $1,4 млрд у рамках інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни. 

Україна очікує до кінця 2022 року отримати нову програму з МВФ на $15–20 млрд, заявляв голова НБУ Кирило Шевченко. Україна сподівається, що буде надано до $20 млрд протягом двох або трьох років у формі угоди про резервне кредитування або механізм розширеного фінансування.

Робота щодо нової програми з МВФ ведеться, але вона просувається важко через певні бюрократичні моменти в самому Фонді, зазначав раніше заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. У МВФ немає досвіду проведення чи запровадження макроекономічних програм у ситуаціях, коли в країні воєнні дії, додав він. 

10 вересня премʼєр-міністр Денис Шмигаль назвав абсолютно пасивним відношення МВФ до України в умовах війни. Про це він сказав на 17-й щорічній конференції YES, яку організовує Фонд Віктора Пінчука та Ялтинська Європейська Стратегія (YES).

12 вересня стало відомо, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що зіткнулися з стрибками цін на продовольство, викликаних вторгненням Росії в Україну,

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні