МВФ шукає спосіб екстреного фінансування України та інших країн через продовольчу кризу – Reuters /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

МВФ шукає спосіб екстреного фінансування України та інших країн через продовольчу кризу – Reuters

Shutterstock

Міжнародний валютний фонд (МВФ) шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що зіткнулися з стрибками цін на продовольство, викликаних вторгненням Росії в Україну, і обговорить ці заходи на засіданні виконавчої ради в понеділок, 12 вересня, пише Reuters із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Це дозволить МВФ допомогти Україні та іншим країнам, які сильно постраждали від війни Росії в Україні, без навʼязування умов, передбачених у програмі регулярного фінансування», – повідомили джерела. 
  • Деталі допомоги поки не розголошуються. За словами джерел, офіційне голосування на підтримку цього пакету, розробленого персоналом МВФ в останні місяці, очікується до щорічних зборів фонду у жовтні.
  • Джерела повідомляють, що у разі схвалення МВФ тимчасово збільшить існуючі ліміти доступу та дозволить усім країнам-членам запозичувати до 50% своєї квоти МВФ у рамках Інструменту швидкого фінансування МВФ та Інструменту швидкого кредитування, який обслуговує країни з низьким рівнем доходу.
  • «Концепція проста, але вона може допомогти багатьом країнам», – каже джерело.

Контекст

Ціни на продовольство зросли в усьому світі після початку війни через блокування шляхів поставок, санкцій та інших торгових обмежень, хоча угода за посередництвом ООН, яка дозволила відновити експорт зерна з українських портів, посприяла покращенню торгових потоків та зниженню цін.

Багато африканських країн та інших бідних країн, які страждають від нестачі продовольства та гострого голоду, вимагали збільшення коштів, але не відразу було зрозуміло, скільки країн потребуватимуть додаткової фінансової допомоги.

Пропозиція МВФ пропонує обмежену допомогу Україні, але офіційні особи кажуть, що Україні потрібен повноцінний пакет фінансування.

Минулого тижня представник МВФ повідомив Reuters, що глобальний кредитор «продовжує тісно співпрацювати з українською владою і зараз вивчає всі можливі варіанти надання подальшої підтримки Україні у цих складних обставинах».

Закордонні кредитори України підтримали дворічне заморожування виплат за міжнародними облігаціями майже на $20 млрд, але Україна має зробити виплати основного боргу у розмірі $635 млн за раніше отриманими кредитами МВФ, починаючи з середини вересня, зазначає агентство.

Від початку військового вторгнення РФ програма stand-by була зупинена. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України у розмірі $1,4 млрд у рамках інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни. 

Україна очікує до кінця 2022 року отримати нову програму з МВФ на $15–20 млрд, заявляв голова НБУ Кирило Шевченко. Україна сподівається, що буде надано до $20 млрд протягом двох або трьох років у формі угоди про резервне кредитування або механізм розширеного фінансування.

Робота щодо нової програми з МВФ ведеться, але вона просувається важко через певні бюрократичні моменти в самому Фонді, зазначав раніше заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. У МВФ немає досвіду проведення чи запровадження макроекономічних програм у ситуаціях, коли в країні воєнні дії, додав він. 

10 вересня премʼєр-міністр Денис Шмигаль вважає абсолютно пасивним відношення МВФ до України в умовах війни. Про це він сказав на 17-й щорічній конференції YES, яку організовує Фонд Віктора Пінчука та Ялтинська Європейська Стратегія (YES).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні