Категорія
Новини
Дата

МВФ ухвалить рішення про пʼятий перегляд програми EFF для України до 21 жовтня

1 хв читання

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) завершить пʼятий перегляд програми розширеного фінансування (EFF) для України до початку щорічних засідань 21-26 жовтня, повідомила директорка МВФ із комунікацій Джулі Козак. Рішення передбачатиме виділення траншу в розмірі $1,1 млрд.

У 2024 році програма EFF передбачає $5,4 млрд бюджетної допомоги Україні.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Козак, 10 вересня співробітники МВФ та українська влада досягли угоди на рівні персоналу про пʼятий огляд програми. 
  • «У рамках угоди EFF, за умови схвалення нашою Радою, Україна отримає доступ до $1,1 млрд. Очікується, що Рада розглядатиме пʼятий огляд до щорічних засідань», – сказала вона.
  • Козак додала, що на момент четвертого перегляду дефіцит фінансування України на 2025 рік прогнозувався на рівні майже $26 млрд. Вона зазначила, що команда МВФ перебуває у процесі оновлення прогнозів у рамках пʼятого перегляду, який наразі триває.

Контекст

Програма МВФ для України діє з березня 2023 року та розрахована до 2027-го. Обсяг фінансування – $15,4 млрд. Діюча програма МВФ є вагомою частиною великого пакету міжнародної підтримки України на $122 млрд на 2023–2027 роки.

4 вересня місія МВФ почала консультації з українським урядом щодо перегляду Програми розширеного фінансування.

11 вересня стало відомо, що представники місії Міжнародного валютного фонду, які працювали в Києві, узгодили позитивний перегляд чотирирічної програми для фінансування України та виділення чергового траншу на $1,1 млрд. Експерти МВФ відзначили прогрес України у виконанні зобовʼязань за Програмою EFF. Представники влади України виконали всі кількісні критерії та структурні маяки станом на кінець червня, йдеться у коментарі Міністерства фінансів. 

Про що домовилися українські урядовці та міжнародні донори і чому наступний перегляд програми може стати найважчим з усіх – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд