Категорія
Новини
Дата

МВФ включив до умов програми з Україною призначення членів наглядової ради та очільника «Укренерго» за принципом ОЕСР – Шмигаль

1 хв читання

Міжнародного валютний фонд (МВФ) включив до умов своєї програми з Україною призначення членів наглядової ради та голови правління НЕК «Укренерго» з урахуванням проведеної корпоративної реформи. Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції в Києві 10 вересня, пише «Інтерфакс-Україна».

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Деталі

  • МВФ та європейські партнери ставлять одним із показників програми призначення членів наглядової ради і майбутнього голови правління відповідно до принципів ОЕСР, розповів Шмигаль. 
  • «Ці принципи будуть, очевидно, прописані в параметрах наших відносин із партнерами. Жодних інших додаткових даних у мене немає», – сказав премʼєр. 
  • Він зазначив, що за результатами оголошеного у квітні 2024 року конкурсу з відбору кандидата на одне вакантне місце в наглядову раду «Укренерго» є шорт-лист із пʼяти кандидатів.
  • «Це вже на вибір міністра енергетики призначати одного чи трьох, вибір є. Призначення відбуватимуться згідно з принципами ОЕСР і проведеної корпоративної реформи», – зазначив Шмигаль.

Контекст

30 серпня під час засідання Ставки верховного головнокомандувача президент Володимир Зеленський вирішив, що голова «Укренерго» Володимир Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причина рішення Ставки – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій «Укренерго», що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електрики.

2 вересня наглядова рада звільнила голову правління. Сам Кудрицький заявив, що його звільнення не повʼязане із захистом підстанцій.

3 вересня незалежні члени наглядової ради «Укренерго» Данієль Доббені та Педер Андреансен подали у відставку через «політичні мотиви звільнення Кудрицького».

Із 4 вересня обовʼязки очільника Укренерго виконуватиме Олексій Брехт.

У чому реальні причини звільнення Кудрицького, кому це вигідно та якими можуть бути наслідки, читайте у статті Forbes.

10 вересня посли країн G7 наголосили на важливості переобрання незалежних членів наглядової ради «Укренерго»..

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд