Категорія
Новини
Дата

На порталі «Дія» запустили автоматичне закриття ФОП

Відтепер на порталі «Дія» можна закрити ФОП у кілька кліків. Послуга автоматична, тому закрити бізнес можна без участі держреєстратора, йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства цифрової трансформації.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сервіс актуальний для осіб, які хочуть припинити підприємницьку діяльність або змінити форму власності бізнесу.
  • Щоб закрити ФОП, більше не потрібно заповнювати заяву вручну, а потім чекати, коли її опрацює реєстратор. Припинення ФОП відбувається без участі людини, а дані автоматично підтягнуться з Єдиного державного реєстру (ЄДР). Це мінімізує людський фактор і унеможливить помилки в заяві. 
  • Скористатися послугою можуть фізичні особи-підприємці, які мають РНОКПП або використовують паспортні дані замість картки платника податків. 
  • «Ми усунули людський фактор із процесу, тож більше не потрібно чекати на опрацювання заяви вручну», – зазначив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Контекст

У 2020 році Мінцифри запустило реєстрацію бізнесу онлайн через портал «Дія». Відкрити ФОП можна було за 10 хв. Пізніше процес автоматизували, прибравши з нього людину-реєстратора, і скоротили за часом у пʼять разів. Оновлену послугу Мінцифри презентувало на Diia Summit навесні 2021 року.

15 червня на порталі «Дія» розпочалося бета-тестування автоматичного закриття ФОПів.

За даними Опендатабот, перший рік повномасштабної війни не став рекордним за кількістю закритих справ. За рік закрито 203 921 ФОП. У попередні роки в середньому в Україні закривалось 260 000 ФОПів на рік. 

Кількість новостворених справ із залишком перекриває чисельність бізнесів, що припинили роботу, зазначає Опендатабот. За той самий період зареєстровано 208 936 нових ФОПів.

Кількість нових компаній значно перевищила чисельність закритих справ. За час великої війни було зареєстровано понад 32 000 компаній, а припинили роботу та стали неактивними 5728 бізнесів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні