Категорія
Новини
Дата

На Радбезі ООН заявили про докази застосування іранських БПЛА в Україні. У РФ пригрозили «переглянути співпрацю» за перевірку дронів

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН у середу, заявив офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Ми висловили серйозне занепокоєння через придбання Росією цих БПЛА в Ірану», – йдеться в заяві Прайса.
  •  «Тепер у нас є безліч доказів того, що ці БПЛА використовуються для завдання ударів по українських громадянах та обʼєктах критичної цивільної інфраструктури».
  • «Ми, не вагаючись, застосуємо наші санкції та інші відповідні інструменти щодо всіх, хто бере участь у цих передачах», – сказав він.
  • Водночас Росія вже заявила, що «перегляне співпрацю» з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, якщо він направить експертів в Україну для перевірки безпілотників, які, за словами західних держав, були зроблені в Ірані та використані Москвою на порушення Резолюції ООН, йдеться в матеріалі агентства.
  • Виступаючи після закритого засідання Ради Безпеки ООН щодо використання Москвою безпілотників, заступник постпреду Росії в ООН Дмитро Полянський закликав Гутерреша та його співробітників «утримуватися від участі в якомусь нелегітимному розслідуванні».
  • «Інакше нам доведеться переглянути нашу співпрацю з ними, що навряд чи відповідає чиїмось інтересам. Ми не хочемо цього робити, але іншого виходу не буде», – сказав він.
  • За словами постійного представника України при ООН Сергія Кислиці, питання іранських безпілотників також розглядатимуть у пʼятницю – «у рамках спеціального відкритого засідання, яке відбудеться на вимогу членів Ради Безпеки після консультацій з Україною».

Контекст

Рада Безпеки провела засідання щодо використання Росією безпілотників в Україні на запит США, Франції та Великої Британії, які стверджують, що безпілотники іранського виробництва використовуються Москвою в порушення резолюції 2015 року, яка схвалює ядерну угоду з Іраном.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Україна цього тижня запросила експертів ООН для огляду деяких збитих безпілотників. Двічі на рік Гутерреш звітує перед Радою безпеки – традиційно у червні та грудні – про виконання резолюції 2015 року. Будь-яку оцінку безпілотників в Україні, найпевніше, буде включено до цього звіту.

Водночас Іран і Росія стверджують, що Гутерреш не має мандата на відправлення експертів в Україну для перевірки безпілотників.

Відповідно до резолюції 2015 року, ембарго на звичайні озброєння щодо Ірану діяло до жовтня 2020 року.

Відомо, що Гутерреш та високопосадовці ООН ведуть переговори з Росією про продовження та розширення угоди від 22 липня, яка відновлює експорт українського зерна із портів Чорного моря. Термін дії договору може закінчитися наступного місяця, якщо згоди не буде досягнуто.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні