Категорія
Новини
Дата

Іран погодився надати Росії балістичні ракети та додаткові безпілотники. Постачання очікується наприкінці жовтня – Reuters

Іран пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе, повідомили Reuters два високопоставлені іранські чиновники і два іранські дипломати. Озброєння надійде максимум через 10 днів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що угода була досягнута 6 жовтня, коли перший віце-президент Ірану Мохаммад Мохбер, два високопосадовці впливової Революційної гвардії Ірану та представник Вищої ради національної безпеки відвідали Москву для переговорів про постачання зброї.
  • «Росіяни запросили додаткові безпілотники та іранські балістичні ракети з підвищеною точністю, зокрема, ракети сімейства Fateh та Zolfaghar», – сказав один з іранських дипломатів, який має інформацію про поїздку.
  • Західний чиновник, поінформований з цього питання, підтвердив це, заявивши, що між Іраном та Росією існує угода про постачання балістичних ракет малої дальності класу «земля-земля», включаючи Zolfaghar.
  • Одним із безпілотників, які Іран погодився поставити, є Shahed-136. Fateh-110 і Zolfaghar – іранські балістичні ракети класу «земля-земля» малої дальності, здатні вражати цілі на відстані від 300 до 700 км.
  • Іранський дипломат відкинув затвердження західних офіційних осіб, що такі передачі порушують резолюцію Ради Безпеки ООН від 2015 року.
  • «Де вони використовуються, це не питання продавця. Ми не займаємо чийсь бік в українській кризі, як Захід. Ми хочемо покласти край кризі дипломатичним шляхом», – заявив дипломат.
  • Європейський дипломат сказав, що, за оцінкою його країни, Росії стає все важче виробляти зброю для себе з огляду на санкції щодо її промислового сектору, і тому вона звертається до імпорту від партнерів, таких як Іран та Північна Корея. «Дрони і ракети – логічний наступний крок», – переконаний він.
  • Минулого місяця головнокомандувач Революційної гвардії Ірану Хоссейн Саламі заявив, що деякі з «найбільших світових держав» готові закуповувати військове та оборонне обладнання в Ірану. У вівторок державні ЗМІ Ірану повідомили, що 22 країни хочуть купити іранські безпілотники.
  • «Вони (росіяни) хотіли купити сотні наших ракет, навіть середньої дальності, але ми сказали їм, що незабаром можемо поставити кілька сотень ракет ближньої дії Zolfaghar і Fateh 110 класу «земля-земля», яких вони потребують», – сказав один з силовиків.
  • «Я не можу назвати вам точний час, але скоро, дуже скоро вони будуть відправлені двома-трьома партіями», – додав він. За словами іншого іранського дипломата, Москва спеціально запросила ракети саме малої дальності, і постачання відбудеться максимум через 10 днів.

Контекст

9 вересня Мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, які причетні до постачання іранських безпілотників до Росії. 

Іран заявив у понеділок, що не надавав Росії безпілотники для використання в Україні. Водночас міністри закордонних справ ЄС закликали до нових санкцій проти Ірану, якщо буде доведено причетність Тегерана до війни проти України. 

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

Європейський Союз планує найближчими днями запровадити санкції проти низки фізичних та юридичних осіб з Ірану за продаж зброї Росії, пише Politico з посиланням на чотирьох європейських чиновників і дипломатів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні