Категорія
Новини
Дата

У ЄС попереджають Іран про санкції за причетність до війни в Україні. Тегеран спростовує постачання безпілотників Росії 

Іран заявив у понеділок, що не надавав Росії безпілотників для використання в Україні. Водночас міністри закордонних справ ЄС закликали до нових санкцій проти Ірану, якщо буде доведено причетність Тегерана до війни проти України, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Новини, що публікуються, про те, що Іран постачає Росії безпілотники, мають політичні амбіції та поширюються західними джерелами. Ми не постачали зброю жодній зі сторін, які перебувають у стані війни», – заявив на щотижневій пресконференції офіційний представник МЗС Ірану Нассер Канаані.
  • Водночас міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн заявив, що додаткові санкції ЄС щодо Ірану не обмежуватимуться внесенням деяких осіб до чорного списку, якщо буде доведено причетність Тегерана до війни Росії проти України. «Тоді мова піде вже не про деяких осіб, які підлягають санкціям», – сказав він журналістам, прибувши на зустріч ЄС.
  • Україна повідомила про серію російських атак із використанням іранських безпілотників Shahed-136 в останні тижні.
  • «Те, що ми бачимо зараз: іранські безпілотники, ймовірно, використовуються для атаки в центрі Києва, це звірство», – заявив міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод, додавши, що ЄС також повинен зробити «конкретні кроки» у відповідь на це. 
  • Франція та Німеччина, обидві сторони ядерної угоди 2015 року з Іраном, ясно дали зрозуміти, що вважають необхідними нові санкції щодо безпілотників, які використовує Росія, оскільки такі поставки порушують резолюцію Ради Безпеки ООН.
  • За словами двох дипломатів, які брали участь у підготовці сьогоднішніх переговорів між міністрами, ЄС може вирішити перейти до введення нових санкцій проти Ірану з цього питання, хоча в понеділок не очікується конкретних рішень. 
  • «Ми шукатимемо конкретні докази участі (Ірану у війні в Україні)», – заявив Жозеп Боррель журналістам, прибувши на зустріч, і додав, що в ній візьме участь очільник МЗС України Дмитро Кулеба.
  • Кулеба вже звернувся до Ради міністрів закордонних справ країн ЄС та попросив додаткову протиповітряну оборону, постачання боєприпасів для України, а також закликав ЄС запровадити санкції проти Ірану за надання Росії дронів.
  • «Я, ймовірно, перший міністр закордонних справ, який звернувся до Ради міністрів закордонних справ країн ЄС із бомбосховища через сирену повітряної тривоги», – написав він і додав, що «девʼятий пакет санкцій ЄС щодо Росії має бути сильним».

Контекст

Про відправлення Іраном до Росії першої партії безпілотних літальних апаратів раніше повідомили газета Washington Post і телеканал CNN. За їхніми даними, безпілотники «Мохаджер-6», «Шахед-129» та «Шахед-191» були відправлені до Росії 19 серпня. Джерела, близькі до розвідки США, повідомили, що російські військові залишилися незадоволеними першими тестами іранських БПЛА, оскільки стикнулися з численними збоями в роботі. Проте, за даними WP, Москва має намір закупити в Тегерана сотні таких безпілотників.

Хоча безпілотна програма Ірану й розвивається з кінця 1980-х років, багато її дронів, як вважають експерти, були значною мірою скопійовані з іноземних апаратів.

9 вересня Мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, причетних до постачання іранських безпілотників до Росії. 

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їх середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО та підготувати новий пакет санкцій проти РФ.

Сьогодні міністри закордонних справ європейських країн мають обговорити передачу іранських безпілотників Росії та можуть дійти політичної домовленості про майбутні санкції у відповідь на це. Дипломати заявили, що, хоча підписання угоди про нові списки в понеділок неможливе, може бути досягнуто політичної домовленості, яка прокладе шлях до санкцій на пізнішому етапі.

З вечора 16 жовтня протиповітряні сили знищили 37 із 43 дронів-камікадзе, якими російські окупанти атакували Україну. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні