Категорія
Новини
Дата

На відбудову освітньої інфраструктури Київської області потрібно близько $1 млрд – Офіс президента

Військові адміністрації створили для кожної постраждалої області каталог інфраструктурних потреб для відновлення. Щодо загальної суми витрат на відновлення інфраструктури і житлового фонду — цифри будуть найближчим часом, сказав в інтерв'ю Forbes заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Каталог інфраструктурних потреб буде основою для залучення допомоги міжнародних партнерів, які братимуть шефство над відбудовою відповідних регіонів. Попередньо зголосилися взяти шефство над областями 5-7 країн, повідомив Тимошенко, але не назвав країни.
  • Кожна область (24 + Київ) поділена на 16 кластерів: інфраструктура зруйнована та пошкоджена, інфраструктура житлова, дорожня, соціальна (школи та садочки), адміністративна та інше. Обʼєкти кожного кластеру поділено за ступенем зруйнованості та відповідно до цього поділу визначатиметься оцінка необхідних витрат на відновлення. 
  • Тимошенко навів приклад вартості відбудови освітньої інфраструктури Київської області (школи та садочки) — загальна потреба у фінансуванні відновлення – близько $1 млрд; 100% зруйновано – 10 обʼєктів; частково зруйновано – 154 обʼєкти; обʼєкти які потребують відновлення – 229; нові обʼєкти, які потрібно побудувати, – 50.
  • Уряд вже витратив близько 1,5 млрд грн на першочергові роботи в частково пошкоджених будинках, повідомив Тимошенко. Ці виплати включають відновлення електро-, водо-, газопостачання, заміну вікон, покрівлі у пошкоджених будинках.

Контекст

На початку травня президент Володимир Зеленський оголосив про запуск глобального проєкту United24. Його мета – обʼєднати людей з усього світу для підтримки України. Перша складова United24 – однойменна платформа для збору коштів на підтримку України.

Зеленський також запропонував міжнародній спільноті нову модель відбудови України, яка передбачає шефство над тим чи іншим регіоном України, містом, громадою або галуззю. Завдяки такій моделі післявоєнне відновлення може стати швидким та ефективним, вважає президент. 

Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, так і непрямі втрати, коливаються від $564 млрд до $600 млрд. На 25 травня загальна сума збитків житлового фонду становить $39,3 млрд.

Раніше Тимошенко заявляв, що Україні потрібно побудувати декілька десятків тисяч квартир. Перші квартири переселенці мають отримати через три-чотири місяці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні