Категорія
Новини
Дата

Зеленський запропонував нову модель відбудови України. Країни-партнери можуть взяти шефство над містом чи галуззю

Президент Володимир Зеленський запропонував міжнародній спільноті нову модель відбудови України, яка передбачає шефство над тим чи іншим регіоном України, містом, громадою або галуззю. Про це він сказав у зверненні на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) у Давосі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зеленський запросив країни світу взяти участь у відбудові України. За його словами, потрібно відбудувати цілі міста й галузі. «Обсяг робіт – колосальний, більше, ніж пів трильйона (доларів) збитків, десятки тисяч обʼєктів зруйновано», – наголосив президент. 
  • «І ми пропонуємо нову модель відбудови, коли у кожної країни-партнера, міста-партнера або компанії-партнера буде можливість історично взяти шефство над тим чи іншим регіоном України, містом, громадою або галуззю», – сказав Зеленський. 
  • Завдяки такій моделі післявоєнне відновлення може стати швидким та ефективним, вважає президент України. Така модель відбудови стане «наступною можливістю для Європи після Другої світової війни для економічного стрибка». 
  • Зеленський сподівається, що до конференції у Швейцарії в липні всі держави сформують свої пакети пропозицій.

Контекст

На початку травня Зеленський оголосив про запуск глобального проєкту United24. Його мета – обʼєднати людей з усього світу для підтримки України. Перша складова United24 – однойменна платформа для збору коштів на підтримку України. Таким чином, планується збільшити обсяги пожертв та забезпечити ефективність і прозорість їх розподілу.

Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від $564 млрд до $600 млрд.

Третій тиждень поспіль продовжують зростати збитки від пошкоджених та зруйнованих житлових будинків унаслідок бойових дій. За останніми оцінками, сума збитків через руйнування житлового фонду зросла майже на $3 млрд. На 19 травня через війну зруйновано чи пошкоджено 38,6 млн кв. м житла загалом на $33,9 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні