Категорія
Новини
Дата

На відновлення енергетичних обʼєктів до довоєнного рівня потрібні роки і мільярди гривень – гендиректор «ДТЕК Енерго»

Електростанції ДТЕК Ріната Ахметова зазнали 18 ракетних атак. Відновлення пошкоджених енергетичних обʼєктів до довоєнного рівня займе роки, сказав в інтервʼю Forbes гендиректор «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв. За його словами, компанія потребує мільярдів гривень.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, крім атомних електростанцій, в Україні не лишилось генерації, яка не була б обстріляна росіянами. Можливо, ще деякі невеликі ТЕЦ також уникли обстрілів, додав він. 
  • Ступінь пошкодження електростанцій ДТЕК різний, уточнив Салєєв, відмовившись від подробиць через питання безпеки. 
  • «Щоб відновити все до довоєнного рівня, потрібні роки, проте наше завдання – бути максимально готовими до наступного опалювального сезону», – наголосив Салєєв. 
  • Щодо втрат «ДТЕК Енерго» Салєєв заявив, що рахунок іде на мільярди гривень. «Один трансформатор – це 200 млн грн. Наша енергосистема втратила їх десятки», – додав він. 
  • Компанія, за його словами, наразі потребує обладнання на мільярди гривень. «Це те, що потрібно першочергово, щоб ми могли швидко відновлюватись», – заявив Салєєв.

Контекст

5 грудня Росія завдала восьмого масованого удару по Україні. Повідомлялося про численні вибухи в багатьох областях та містах країни. 

Енергетична система України функціонує та залишається цілісною після чергового масованого обстрілу з боку Росії. Були влучання в енергооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Черговий ракетний удар РФ по енергоінфраструктурі України не призвів до масових відключень світла. Найсуттєвіші влучання відбулися по підстанції в Одеській області, розповів Forbes на умовах анонімності топменеджер великої української енергокомпанії. 

ДТЕК застосовував аварійні відключення електроенергії у Київській, Дніпропетровській та Донецькій областях після ракетних ударів 5 грудня.

Росія за 5 грудня випустила по території України ракети різних типів, загальна сума яких, за підрахунками Forbes, становить $400–500 млн.

9 грудня голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що ситуація в енергосистемі залишається складною, але контрольованою. Вийти на планові графіки відключення електроенергії можливо за кілька днів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні