Категорія
Новини
Дата

Росія знову завдала масованих ракетних ударів по Україні: всі новини (Оновлюється)

Сьогодні, 5 грудня, росіяни вкотре завдають масованого ракетного удару по території України. Повітряна тривога оголошена в усіх областях, працює ППО.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Як повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко, ворог здійснив пуски ракет. За інформацією голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, ворожі крилаті ракети помітили у повітрі. В Полтавській області працює ППО, повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.
  • Про роботу ППО повідомляють у Харківській, Вінницькій, Черкаській та Київській областях. За словами Кіма, українські льотчики «творять чудеса».
  • У селі Новософіївка Запорізької області внаслідок обстрілу зруйновано декілька приватних будинків, загинуло двоє людей, ще двоє – травмовано, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.
  • Всю Сумську область відʼєднали від електропостачання. «Щоб не порушити баланс у загальній енергосистемі, через масовані ракетні обстріли, за розпорядженням НЕК «Укренерго» застосовано екстрене аварійне відключення по всій Сумській області», – заявили в «Сумиобленерго».
  • Надходить неофіційна інформація про вибухи у Кривому Розі.
  • В Одесі через обстріли відсутнє водопостачання, знеструмлені насосні станції та резервні лінії. Також чути вибухи у Херсоні, повідомив нардеп Олексій Гончаренко.
  • Віталій Кім повідомив про другу хвилю запуску ракет з боку РФ. Він просить залишатися в укриттях.
  • «Ракети у повітрі. Плюс ризики повторних пусків із ТУ-22 ракет Х-22 у наш бік», – написав у телеграмі міський голова Кривого Рогу Олександр Вілкул. За його словами, частина міста без світла, відключено деякі котельні та насосні.
  • У Миколаївській області всі 10 черг графіку стабілізаційних відключень відключено від постачання електроенергії, повідомили в «Миколаївобленерго». Через можливість ракетного обстрілу надійшла команда щодо зниження навантаження на енергосистему.
  • Через масований російський ракетний обстріл у Одеській, Сумській, Житомирській областях спостерігаються значні складнощі із підключенням до інтернету, свідчать дані сервісу NetBlocks.
  • Голова Київської ОВА Олексій Кулеба повідомив, що на Київщині працює ППО, але ще є ракети, які рухаються в бік області.
  • Зросла кількість поранених внаслідок обстрілу в селі Новософіївка в Запорізькій області. Поранено дитину – 1 рік і 10 місяців. Наразі відомо, що дві людини загинуло, троє поранено, написав у телеграмі Кирило Тимошенко, прикріпивши до повідомлення фото руйнувань.
Росія знову завдала масованих ракетних ударів по Україні: всі новини (Оновлюється) /Фото 1

Наслідки влучання російської ракети в Новософіївці (Запорізька область)

  • Тимошенко повідомив, що в Одеській області внаслідок російської атаки пошкоджено два інфраструктурних об’єкти. Одна особа госпіталізована.
  • У Молдові почалися перебої з електропостачанням, повідомила енергетична компанія Moldelectrika. За даними місцевих ЗМІ, одна з ракет впала біля міста Бричани.
  • «На жаль, вже є влучання по обʼєктах енергетичної інфраструктури й повʼязані з цим аварійні відключення світла», – повідомила пресслужба НЕК «Укренерго». Диспетчери компанії працюють над утриманням балансу в енергосистемі.
  • Кулеба заявив про вдалу робота ППО на Київщині. Проте, за його словами, небезпека не минула. «Повітряна тривога триває. Прошу всіх залишатися в укриттях та зберігати спокій!» – написав він у телеграмі.
  • На 16:20 у Києві і більшості областей повітряну тривогу скасовано.
  • Житомир через ракетні удари по сусідній області повністю знеструмлений, у місті почнуть повертати світло невеликій кількості жителів, повідомив міський голова Сергій Сухомлин. За його словами, місто також продовжує монтаж генераторів на теплокомуненерго, які планується встановити сьогодні, щоб дати тепло.
  • За попередніми даними КМВА, в районі повітряного простору Києва було зафіксовано 10 ракет. Попередньо знищено дев’ять.
  • За даними голови Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, захисники з повітряного командування «Схід» збили 15 російських ракет.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що більшість ракет, які сьогодні Росія запустила по території України, було збито силами ППО.
  • Енергетична система України функціонує та залишається цілісною після чергового масованого обстрілу з боку Росії. Були влучання в енергоооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. У деяких регіонах вимушено застосовано екстрені відключення для збалансування системи й уникнення аварій, зазначив голова уряду. За його словами, рятувальники вже працюють над ліквідацією наслідків атаки, аби повернути світло в кожну домівку.
  • Як повідомило Командування Повітряних Сил ЗСУ, росіяни завдали масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури України. Загалом випущено понад 70 ракет, з яких збито більше 60.
Росія знову завдала масованих ракетних ударів по Україні: всі новини (Оновлюється) /Фото 2
  • Черговий ракетний удар РФ по енергоінфраструктурі України не призвів до масових відключень світла. Найбільш суттєві влучання прийшлись по підстанції в Одеській області, каже Forbes на умовах анонімності топменеджер великої української енергокомпанії. Через це Одеса залишилась без електрики та водопостачання. Енергетики вже приступили до відновлювальних робіт. Цього разу були застосовані превентивні відключення, щоб знизити ризики розбалансування системи, додав він. 

Контекст

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З більш як 70 випущених ракет 51 було збито силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі та багатьох інших містах.

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Усе через зниження частоти в енергосистемі України.

Російські ракетні удари по енергетичній інфраструктурі призвели до відключення електроенергії не лише в Україні, а й на половині території сусідньої Молдови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні