Категорія
Новини
Дата

Встояли. Восьмий російський ракетний обстріл інфраструктури не завдав критичних ушкоджень українській енергосистемі

1 хв читання

Черговий ракетний удар РФ по енергоінфраструктурі України не призвів до масових відключень світла. Найсуттєвіші влучання прийшлись по підстанції в Одеській області, повідомив Forbes на умовах анонімності топменеджер великої української енергокомпанії.

Ключові факти

  • Найбільш відчутні удари стались в Одеській області, внаслідок чого місто залишилося без електрики та водопостачання. Енергетики вже приступили до відновлювальних робіт. 
  • Цього разу були застосовані превентивні відключення, щоб знизити ризики розбалансування системи, додав він.
  • Під обстріл потрапили декілька підстанцій, дві ТЕС та одна ТЕЦ. «Загалом характер сьогоднішніх ударів є малоефективним – багато влучань поряд», – каже інший співрозмовник у депутатському корпусі.
  • 5 грудня Росія завдала восьмого масованого удару по Україні. Загалом випущено більше 70 ракет, з яких збито понад 60, повідомило Командування Повітряних Сил ЗСУ.
  • Були влучання в енергообʼєкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. У деяких регіонах країни вимушено застосовано екстрені відключення для збалансування системи й уникнення аварій, додав він.

Контекст

Попередній, сьомий ракетний масований обстріл відбувся 23 листопада. З більш як 70 випущених ракет 51 було збито силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі та багатьох інших містах.

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені.

Країна понад 14 годин була у частковому блекауті. «Зʼєднати» енергосистему вдалося тільки о 4:00 ранку наступного дня.

Російські ракетні удари по енергетичній інфраструктурі призвели до відключення електроенергії не лише в Україні, а й на половині території сусідньої Молдови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні