Запорізька АЕС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

На Запорізькій АЕС залишилося працювати близько 2000 людей, до окупації було 11 000 – в.о. гендиректора станції

Репресії почалися майже одразу після захоплення станції. Люди зникали, а потім поверталися побитими, часто – з переламаними ребрами Фото Getty Images

До повномасштабної війни на Запорізькій АЕС працювало 11 000 людей, зараз залишилося близько 2000, усі вони підписали трудові договори з Росією. Про це йдеться в матеріалі Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На Запорізькій атомній електростанції зараз працює п’ята частина довоєнного штату – близько 2000 людей. Вони підписали контракт із російським «Росатомом», з ними тимчасово призупинено трудові відносини, розповів Forbes в.о. гендиректора ЗАЕС Дмитро Вербицький.
  • «Енергоатом» звільняє співробітників ЗАЕС на підставі закону про колабораційну діяльність, якщо факти добровільної згоди на співпрацю з окупантами підтверджено, повідомила пресслужба компанії.
  • Через нестачу персонала замість стандартних змін по шість годин співробітники ЗАЕС вимушені працювати по 16 годин без відпочинку, це може призвести до збільшення кількості помилок персоналу, йдеться у вересневому звіті МАГАТЕ.
  • Тим, хто відмовився від контракту з «Росатомом», росіяни блокують пропуски на АЕС. Станом на кінець лютого це приблизно 4000 працівників, за даними пресслужби «Енергоатома», їм продовжують виплачувати зарплату.
  • «Фактично «Енергоатом» поставив нас перед вибором: або ви патріоти й не виходите на роботу, або зрадники, які продовжують працювати на станції, щоб запобігти аварії», – розповів Forbes керівник підрозділу ЗАЕС Олег Дудар, який виїхав з Енергодара в серпні.
  • Репресії почалися майже одразу після захоплення станції в березні 2022-го, сказав Дудар. «Я жив у постійному страху за своїх людей. Іноді хтось зникав назавжди, а хтось повертався через два тижні з синцями, порваними сухожиллями, часто з переламаними ребрами», – сказав Дудар.
  • Російські військові та співробітники ФСБ викрадають співробітників із домівок, на вулиці, біля прохідної АЕС, розповів працівник ЗАЕС Андрій, який виїхав зі станції в липні. «Одного з керівників мого цеху викрали з дому вночі. Більше я його не бачив», – сказав він.
  • Приблизно половина співробітників станції змогли виїхати з міста. Приблизно 4000 працівників, які відмовились від контракту з «Росатомом», росіяни не пускають на АЕС.
  • Для виконання робіт на ЗАЕС потрібні підрядники, які раніше приїжджали з індустріальних районів – Дніпропетровської, Львівської, Харківської областей. «Зрозуміло, що зараз ніхто з них не приїде», – розказав керівник підрозділу ЗАЕС Дудар. Щоб розвʼязати цю проблему, Росія хоче привезти на ЗАЕС близько 150 ремонтників, які працювали на Білоруській АЕС.
На Запорізькій АЕС залишилося працювати близько 2000 людей, до окупації було 11 000 – в.о. гендиректора станції /Фото 1

Контекст

Запорізька АЕС з потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. Попри це станція до 11 вересня виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

З початку серпня росіяни регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередачі, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Відтоді було п’ять випадків повної втрати живлення ЗАЕС, у такому разі станція переходить на роботу від дизельних електростанцій. На ЗАЕС запаси пального на десять днів роботи, якщо вчасно не підвезти дизель – можлива аварія.

5 жовтня президент РФ Володимир Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні